temer okamzite jedu, tedy jdu... . ma to sva ALE a omezeni, taky nevim, neni li to nejak podbarveno nejakym vyssim cilem
presto rikam JSEM UPLNE NADSENA pro takoveto putovani
napises mi nejake detailnejsi informace, zamer, prubeh ...
jsem nadsena, opravdu
pavlina
muj zamer je zcela prosty... dojit do Santiaga ;-) Motivu k tomu mam spoustu: Nekolik lidi, kteri mi o tom moc pekne vypraveli. Nekolik textu, nejen Coelhův Mágův deník, ale i nekolik dalsich textu. Jeden moc pekny denik z cesty (z uplne jineho soudku) lze najit na internetu od autora jmenem Carlo Sesto. Rad bych taky konecne poznal trochu Spanelsko a pouzil Spanelstinu, kterou jsem se ucil asi 6 let, ale doposud jsem ji se Spanelem nepromluvil. Taky bych rad poznal neco ze stredoveku, k cemuz doufam bude na stredoveke poutni ceste prilezitost. Krome toho, ze moc rad chodim a fotografuju, bych si po ceste neco moc rad rozmyslel...
Zbytek je zatim ve hvezdach... (Mno uz jsem preci jen neco pripravil - sehnal jsem pruvodce po ceste, ktereho si ted louskam:-)
Josef
tak ve hvezdach rikas, hm, ja mam vcelku jasno jen to, ze mohu max 3tydny
vybaveni mam, nejakou zkusenost se slapanim a horami taky ...
coelhuv maguv denik neznam, nejak mne to nelaka
zajima mne historie mista a vse co s tim souvisi (zeme, lide, zvyklosti, nabozenstvi, podnebi, hory,...)
Na me je j.nozicka@aquasoft.cz.
mozna uz se potulujes po Galicii, mozna ne. Jestli jsi jeste doma a chystas se vyrazit, ozvi se , rada se pridam a muzu v podstate kdykoli. Jenom bych se pak asi dyl zdrzela a popojela nekam na jih .
Zatim
majka
Standa
Ďakujem
Bueno Camino.Standa
Děkuji
Dostal som sa k CESTOMANIAKu -
Budem veľmi povďačný za akékoľvek informácie, ten dennik to by bolo SUPER. Postupne mením názor a mám trochu väčšiu chuť a odvahu (Mám 55, som po chorobe a som na tom lepšie ako v -09.2005 ...) - ak budem mať času viac, chcel by som už prejsť trasu podstatne dlhšiu...
Ďakujem. S úctou Pavol
Předně cesta je to neuvěřitelně krásná, musí se to zažít. Obzvlášťe pak doporučuji nevynechat sice náročný, ale překrásný úsek přes Pyreneje, což je jediná část krajiny, kde jsem zažil intenzívní zelenou barvu, slunce probleskující skrze mraky, krásné lesy... Čím více pak člověk sestupuje do Španělské roviny, tím sušší a obzvlášť asi tento podzim vyprahlejší země ... přesto ale krásná i když jinak.
Šel jsem nakonec sám a tak jsem mohl užívat jak chvilek samoty, občas dost temných, tak velmi přátelské společnosti skutečně z celého světa a poznat velmi rozmanité osudy - každý má nějaký důvod, proč jde do Santiaga.
Cestu jsem neušel celou, nejen proto, že by mi na ní dovolená nestačila, ale bohužel i díky tomu, že jsem v Redecilla del Camino, dostal akutní zánět trávicího traktu, se kterým jsem pak asi 7 dní ležel v nemocnici v Burgosu. Ale i to zřejmě měla být součást mé cesty. Doufám, že příští rok budu moct dojít a taky se chystám uveřejnit hlavně asi obrázky na internetu... Prozatím přiložím weby, které mě byly inspirací nebo zdrojem informací...
http://www.csesto.com/shadows/shadowsindex.html
Confraternity of saint James - vydává každoročně aktualizovaného útlého průvodce s praktickými informacemi (o místech, refugiích, stravování). I na jejich webu toho lze hodně najít:
http://www.csj.org.uk/
MUDr. Zdeněk Susa šel celou cestu až z Čech a vydal o tom dvoudílnou knihu v češtině: Ultreya
http://www.susa.cz/
Nejpodrobnější průvodce plný kulturních a historických fakt, který jsem o Cestě zatím viděl (tahal jsem ji s sebou a myslím, že se to vyplatilo): The Pilgrimage Road to Santiago : The Complete Cultural Handbook (Paperback) by David M. Gitlitz, Linda Kay Davidson
http://www.amazon.com/gp/product/0312254164/qid=1133528551/sr=1-5/ref=sr_1_5/104-1867491-1352702?s=books&v=glance&n=283155
Pavla Jazzairiová šla cestou toto léto, včera jí vyšla kniha (nečetl jsem ještě): Cestou hvězdy
http://www.radioservis-as.cz/katalog/zbozi.php?detail=599
A nakonec jedna klasika, která k cestě jistě dovedla nejednoho poutníka: Pablo Coelho: Mágův deník
http://www.paulocoelho.com.br/
Byla bych vděčná za informaci o pobřežní cestě, existuje-li, a našel -li by se nějaký další blázen ke mne, ženské středního věku, nemuselo by to být špatné.
Do Santiaga de Compostela jsem již šel třikrát. Všem to vřele doporučuji. Nemusíte být věřící. Ćlověk si sáhne na dno a pozná své možnosti. Myslím, že mám hodně informací o cestě, takže jestli chcete ozvěte se na mail: motycka@agkm.cz
Zajímavá webová stránka je:www.mundicamino.com
Cesta se da projit v pohode v lehkych turistickych botach, problem by myslim za nedestiveho pocasi nebyl ani se sandaly. Ja jsem po celou cestu stridal sandaly s bezkotnickovymi turistickymi botami - vzdycky kdyz jedny zacaly tlacit, vymenil jsem je za druhe.
S pozdravem
jak píše Josef, vystačíte s nízkými lehkými turistickými botami - já to šla v sandálech. Čekejte asfaltovou nebo prašnou cestu. Vody je všude dostatek, většinou ji lze dočerpat několikrát za den.
Přeju příjemné putování, je to moc krásná cesta.
Jana
Prosim, sjakou cestovkou jedete do Spanelska - Compostelly?
Dík.
Karel Š
jdu pouť po etapách z Čech od roku 2003 a nejkrásnější kus jsem zažil letos v květnu, kdy jsem šel z Lyonu do Aire sur l´Adour (na dohled už mám zasněžené Pyreneje). Masiff Central a Gaskoňsko je prostě nádhera. Překrásná příroda a spousta románských kostelů a kostelíků. Cesta vede asi z 80 % po polních a lesních cestách a je dobře značená, takže není nutno s sebou tahat mapu. Poutníků z Le Puy jde denně 25-35, takže jsou relativně vzácní a od místních lidí se jim dostává vlídného zacházení. Vše potřebné i obrázky najdeš na této adrese.
http://www.chemindecompostelle.com/ServicesGR65/Carte01/Carte01.html
Nejlepší je jít sám (po cestě potkáš spoustu nových přátel Tvé "krevní skupiny"), než se vázat na parťáka z Čech, který může jít pouť z jiných důvodů a třeba i jiným tempem a rytmem a na "ponorku" a průser je zaděláno. Po cestě jsem potkal hodně "samotářů" včetně dam v nejrůznějším věku (18-74), kterým to dobře šlapalo.
Dobré je si na tuhle cestu vzít vyšší pevné boty, cesty jsou někdy příkré a plné vrklavých kamenů a mění se v koryta potoků. Zvládnout se to však bez větších problémů dá..
Ultreia
Vladimír
chci se zeptat na pár otázek. Na oplátku můžu podat informace o stopu v Anglii, Slovensku, v Tuzemsku a ze Švýcarska do Čech:)
Předem děkuji a přeji ať cesta nezůstane jen u přání.
1. kde získám průkaz poutníka
2. jak se nejjednodušeji dostat do Saint Jean Pied de Port
3. co s sebou (hl. jídlo + lékarnička)
4. jak zpátky domů
asi nejlevněji na začátek francouzské cesty se dostaneš z Prahy autobusem Euroline do St. Etienne (jede 3x týdně) za 2405 Kč (studenti za 2165) a odtud je to do Le Puy vlakem za 12,40 Euro. Náklady na cestu z Compostely neznám, jel jsem letos z Air sur l´Ardour (4 etapy před španělskou hranicí) vlakem přes Bordeaux a Paříž do Basileje (SBB) za cca 120 Euro a z Basijele (DB) do Ústí n.L. za 30 Euro na "Wochendendeticket" (jen sobora a neděle). Cesta autobusem z Toulouse do Prahy stojí 4500 Kč, ale bus jede jen 2x týdně a musí se dopředu rezervovat, což je u pouti blbé, protože nikdy nevíš kam a kdy dojdeš. Euroline jezdí i z Compostely, do ČR ne však přímo, poutníci, kteří šli až nakonec, mi říkali že to zkusí levným letadlem.
1. Průkaz poutníka (Créancial, credencial) se dá získat po internetu od německé nebo švýcarské svatojakubské společnosti (kolem 10 Euro) nebo v sakristii kostela v Le Puy, v některých herbercích (gite des etapes a v poutní kanceláři v St.Jean Pied de Port. Stojí 5 Euro a je nutný především ve Španělsku. Ve Francii se na něj dostane sleva na vstupy a někde ho chtějí v ubytovnách
2. Autobusem do Bordeaux a odtud TGV do Bayonne (nutná rezervace) a osobákem. Cesta stojí 30,50 Euro.
3. Sebou je nutno tahat co nejméně jídla a věcí, tak aby krosna i s jídlem a vodou neměla víc jak 12 kg. Po zkušenostech sebou beru pouze:
1 boty, spacák (1,4 kg), stan (1,5 kg) 3 trika s krátkým rukávem na den, 1 striko s dlouhým na spaní, 3 trenýrky, 3 páry slabých ponožek - moira, 1 lehké plátěné kalhoty, 1 flanelovou košili, 1 goretexovou bundu slabou, 1 goretexové kalhoty slabé - pozor ve Španělsku prší skoro vodorovně, 1 nepromokavé šusťákové pončo, pod které se vejde i krosna, PB bombu a vařič, 2 ešusy a to je vše. Prádlo se dá po cestě vyprat a na krosně usušit. Co se jídla týče, nejlepší je ho kupovat po cestě a vždy mít jako rezervu sušenou klobásku (200-300 g, sausice sec, chorrizo), dá se koupit skoro všude a nezkazí se ani ve vedru, kousek tvrdého sýra a kousek chleba. Z domova beru pouze instatní polívky, jsou lehké a člověk se s nimi zaplácne - ve Francii je moc neznají a mají asi jen 2 druhy. Pitná voda se dá vyprosit na statcích, ve Francii je často na veřejných záchodcích a skoro na všech hřbitovech (!)
V "lékárně" mám 2-3 balení náplastí na puchýře zn. Urgo (mají v našich lékárnách asi po 60 Kč), náplast - pásku bez polštářku 5cm na přelepování flastrů Urgo, endiaron, coldrex. Ostatní věci se dají koupit v apatykách po cestě
mám dotaz, který se týká vhodné obuvi na cestu - můj plán byl vzít si pevné, celokožené pohorky, ale po té, co jsem si výše přečetla, že cestu lze absolvovat v sandálech, jsem začala váhat, jestli nevolím až zbytečně bytelné a těžké boty. Jaká je vaše zkušenost prosím? Nepůjdu celou trasu, jen z Astorgy do Santiaga. Moc děkuji za odpovědi!
tiez rozmyslam nad cestou niekedy v auguste 2006.
Napis svoju predstavu a mozme o tom poklebetit.
Clovece, ten odkaz nejak nefunguje... Porad mi to nechce avizovanou stranku nalezt.
Francesko
my se tam chystame vydat nekdy zacatkem srpna. Jdeme z francie s mesta St. Jean Pied de Port. Jedem tam silenym zpusobem a to vlakem. Cestou se stavujem v Lurdech. Bude tam mezinarodni festival mladeze. Bueno camino chica loca.
take hodlam vyrazit na tuto cestu cest do Santiaga. Bohuzel to nebude asi letos, neb potrebuji dokoncit skolu a jsem vazan v praci, ale planuji ji na jare roku 2007 - myslim tak brezen, duben, aby se v lete nepadlo vedrem. Clovek si nekdy potrebuje srovnat myslenky, vim, ze by clovek mel vyrazit v dobe, kdy to nejvice pocituje, ale jak pisi, zatim to nejde. Planuje nekdo z pritomnych cestu na tento datum.
Preji stastnou cestu.
Autobusem nebo vlakem do Basileje (Wochenedeticket, nelze použít ECE ICE, dá se jet už z Liberce-Ústí-Plzně a může na jeden lístek jet až 5 osob, koupit se dá na ten samý den v Německu v automatu - 30 Euro, dopředu u pokladny na libovolný víkendový den za 32, u průvodčího ve vlaku za 35) a z Basileje z francouzského nástupiště SNCF do Paris Est, pak metrem č. 4 do Paris Montparnas (1,30 Euro) a odtud s TGV do Bayonne a pak osobákem. Cesta z Basileje do St.Jean stojí bez slev 113 Euro. Je nutno mít rezervaci na TGV, buď přes internet nebo koupit až v Paříži s rizikem, že požadovaný vlak může být vyprodaný.
Do Lourdes jede: Eurolines z Prahy do Toulouse 4500 Kč, z Toulouse vlakem 2 hod. bez rezervace za 22,80 Euro.
bon camino:
tam
6.9. Praha -London, spol. easyjet 9:45-10:40 - http://www.easyjet.com/cs/Rezervace/index.asp
6.9. London - Biarritz, spol. Ryanair 14:15 - 17:05 - http://www.ryanair.com/site/CZ/
poslední vlak jede do aint-Jean-Pied-de-Port v 18.10 nebo tak nějak, je to tam zhru ba v 19.30
zpět
22.10. Santiago - Barcelona, spol. Vueling - http://www.vueling.com/EN/index.php?mode=
tu mám schválně 2 dny na prohlídku)))), ale lítá to každý den
24.10. Barcelona - Praha, spol. Smart Wings - http://www.smartwings.net/index.php
http://www.voyages-sncf.com/dynamic/_SvHomePage?_TMS=1148296552208&_DLG=SvHomePage&_LANG=UK&_AGENCY=VSC
PS: Jedu na dýl - od září do konce října tj. přesně výlet na 49 dní, včetně cesty. Tak to snad pěšky stihnu : )))))
Ta cena za 6 000Kč je za úplně všechny letenky Praha-camino-Praha, myslím na o moc nižší cenu dostat nedá max. na 5.500, zvlášť s ČSA, pravda budu to mít bez svačinky))))
Jel to už někdo?
Měl by někdo eventuelně zájem o tom porozmýšlet a zůčastnit se?
Myslím, že by se to celé dalo zvládnout do 14-ti dnů (myslím i s cestou tam a zpět).
Nejlépe květen, červen nebo září
Ozvěte se
Důvod pro hledání dalších duší pro tuto cestu je velmi pragmatický. Nevede mě k tomu obava být sám, ale praktická otázka, doprava kol.
Přece jenom jet 700 km na nějakém "na místě vypůjčeném krámu" se mi moc nezdá.
Ve více lidech by neměl být problém s dopravou ani tam, ani zpět. Jinak se v zásadě nebráním tomu jet dál každý sám na svou pěst jen s dodržením termínů výjezdu a dojezdu. Abych se i přiznal, nijak moc mě neláká být po cestě vázán na další konkretní lidi, spíš bych to radši ponechal náhodě a osobnímu výběru jednotlivce.
ahoj vhonza
Jinak vrele doporucuji jit (asi i jet) prvni Camino sam ci sama. Clovek potka mnoho fajn lidi. Urcite doporucuji znalost aspon par slov spanelsky, hodi se. Spanele jsou ukecani.
Jinak dost informaci je na adrese www.jacobeo.net, bohuzel to je spanelsky. :(
Jeste jedno doporuceni, v srpnu to jde hrozne moc lidi, hlavne tu francouzskou cestu.
Jinak preji prijemny zazitek a
Buen Camino :)
prosím o info o severní cestě....
- je nějaký problém s vodou, nebo jsou k dispozici "pitítka" po cestě?
- jak dobře je cesta značená? Je potřeba podrobná mapa? nebo je to ok se značením?
- kolik stojí albergue?
- nakolik jde cesta po silnicích rušných, nakolik po asfaltu a nakolik "polními" cestami?
- jak jsi se dopravovala ze Santiaga zpět a kolik Tě to vyšlo?
- kolik dní jsi šla do Santiaga a jaký je Tvůj odhad, za kolik dní se dá ujít trasa Irun-Santiago?
- můžeš mi dát na sebe kontakt?
Mám přehled o francouzské cestě, ale ne o severní. Jestli se sem dostaneš, napiš mi.
Dík
problém s vodou moc není, doplnovala jsem ji i v Albergues z vodovodu. Zalezi na tobě, jak moc pijes. Ja mela dohromady 2,5 litru a stacilo mi to. Ale jednou jsem davala kamaradovi vodu, protoze sve 3 litry mel vypite. (bylo to na etape Deba-Markina).
cesta je vyborne znacena z Ovieda. Predtim doporucuji mapu nebo pruvodce, to Baskicko je docela špatné. Ja si jednoho kupovala az v Santanderu. Ale byl vyborny. Bohuzel ve spanelstine. Sehnat cesky snad nejde.
Albergue jsem platila v rozmezí 2-cca 16 euro. častá cena byla 5 - 10 euro.
Zaleží jak kde. Camino Primitivo (hlavně v Asturii) je spíše po polních cestách, ale občas jde člověk i kolem rušných silnic.
do Irúnu jsem jela se spolujizdou.cz, kde jsem si sehnala odvoz a zpět z Barcelony taky. Dohromady 3500. Cestu ze Santiaga do Barcelony jsem jela španělským busem, se slevou pro poutníky, 50 euro.
Z Irúnu do Santiaga jsem šla přesně měsíc.
Kontakt na mě je inkavav@seznam.cz
Mej se pekne. Cau Inka
není tu někdo, kdo šel, nebo by chtěl jít cestu ze Sevilly?
Díky
Janka
není tu někdo, kdo šel, nebo by chtěl jít cestu ze Sevilly?Během května-června
jít sám je mnohem lepší než s někým, můžeš si dělat pauzy, jak se Ti zamane a nikoho nezdržuješ a nikdo zase nezdržuje Tebe. Pokud máš rychlejšího parťáka a budeš se snažit jít za každou cenu v jeho tempu, můžeš přepísknout svoje síly a odskákat to zdravotně (zánět svalu nebo přetržení svalu v noze a podobné radosti). Zánět svalu jsem zažil v roce 2004 a od té doby jdu zásadně sám. (Jdu z Ústí nad Laben o dovolených od roku 2003 a 2006 jsem došel do Aire sur l´Adour, což je od St. Jean asi 4 dny cesty, do Compostely dorazím asi 2008).
Po cestě od Le Puy nejseš sám a najdeš si vždycky parťáky, s nimiž se Ti bude dobře šlapat, závisí to jen na Tvé schopnosti komunikace, poutníci si s gramatikou problémy nedělají a mají velkou snahu si popovídat i za cenu smíchání všech možných jazyků světa. Kdyby se Ti něco přihodilo, přes den každou čtvrthodinu okolo Tebe profrčí nějaký poutník nebo větší banda a ve štychu Tě nikdo nenechá a navíc z mobilu si pomoc skoro všude přivoláš, nauč se příslušné oznámení (o zlámané hnátě) pro sichr ve španělštině dopředu.
O cestě ze St.Jean Pied de Port napsala před 2 roky tlustou a docela dobrou knížku novinářka Pavla Jazzairiová, vydal to Radioservis Praha. Najdeš tam spoustu zajímavých informací, ale na cestu tuhle knihu neber, je na křídě a moc těžká. Pokud jdeš poprvé, je dobré jít klasickou francouzskou cestou "Camino frances", ikdyž je je konci zacpaná jako pochod Praha-Prčice.
Ve Francii stojí poutnické gites des etapes od 8-15 Eur, ve Španělích 0-10 Eur. Pozor! ve Francii mohou být ubytovny dopředu telefonicky rezervované a v St. Jean se chytáš bez půlroční rezervace jen v hotelích, ve Španělích telefonická rezervace se neakceptuje (kdo dřív přijde tak si lehne) a tak zde dochází k extrémům. Poutníci s čelovkou na hlavě vyrážejí ve 2 po půlnoci a zabírají místa na ubytovně už kolem 10 dopoledne, aby stihli nějaký plácek. Doporučuju si vzít v každém případě lehký spacák a případně stan a nebude-li pršet, herberky využívat jen jako možnost hygienické očisty. Spí se tam pohromadě i po padesáti a poutníci cestou ofouknou, nastydnou a v noci strašlivě chrápou. Při spaní venku máš zase většinou klid a hvězdičky nad hlavou, zato Tě může v Galicii navštívit vlk i medvěd či divoké prase (to poslední jsem v Gaskoňsku zažil). Ve Švýcarsku, Francii a Španělích není na rozdíl od ČR spaní v přírodě nezákonné; co jsem se ale od starých poutníků po cestě dozvěděl, španělští lesníci a policajti nemaj rádi používání vařičů ve volné přírodě (požár) a spaní v údolí u potoka (utonutí při vzdemutí potoka po dešti). Dále španělsaká policie kasíruje nocování na pláži v Cap Finistere pokutou asi 100 Eur.
Ve Španělích je jídlo asi 2x dražší než u nás (ve Francii 4-5x), víno je ale mnohem levnější a na jednom místě i zadarmo. Na pouti je dobré moc vína nepít, zejména, když budeš spát venku, ale dát si každý den pivo (vynikající iontový a vitamínový nápoj pro všechny poutníky).
Pokud nejsi marnotratník, do 20 Eur za den se vejdeš se vším všudy, často to bude míň, ve Francii jsem procházel i celý den místy, na nichž nebylo kde utratit. Ve Španělích je možné skoro všechno platit kartou, ve Francii zpravidla nad 10 Eur.
Ultreia e bono camino
chtel bych to letos jit
napis podrobnejsi info a tvou predstavu
ahoj vasek
ozvi se mi prosim na icq 336-176-371.
Dik Jana
Chystáme se letos v létě taky do Santiaga,ale nemáme zatím téměř žádné info.
Mohl byste někdo doporučit, co si přečíst a hlavně jak s dopravou?
Ještě jsme si ani nevybrali konkrétní trasu, ta je v diskuzi, proto by se informace moc hodily.
Dík moc předem!
Pája
já chci jet taky! Vezmete mě prosím někdo? Nezaberu moc místa...A budu moooc hodná! Nebudu chtít nic koupit! Slibuju!!!!!! Já už se tak těššššššššššííííííííííím! A prosím jen vážní zájemci. P.S. samozdřejmě s polopenzí, jinak nejedu. No, tak ne no.
Dnes jsem objevila tyto stránky. My už jsme také na cestě.Vyšli jsme z bydliště - Chrudim - na Zbraslav - začátek cesty v Čechách a jsme před hranicemi s Německem - Železná jižně pod Rozvadovem.
Už se chystáme na další část - Německo, hledáme mapy a trasy. Zajímalo by mne, kterou trasu jste šel Vy. Náš předběžný plán je jít na Basilej a potom dále přes Francii.
Moc mne mrzí, že česká větev je jenom na mapě, ale cestou o ni nikdo nic neví..... nebo se snad mýlím ? A tak to slavnostně v roce 2003 KČT vyhlásil.
zdraví Horalka
Cestu doporučuji, tu "francouzkou" mám za sebou. Někdy v červenci 2007 plánuji novou, zřejmě "severní" od Pyrenejí nebo "stříbrnou" ze Sevilly. Jsou-li některé dobré duše mající podobný záměr, je možno prokecat zkušenosti a plány, ostatně, na Cestě není špatné potkat známého...
Z Čech nevede souvisle značená svatojakubská cesta. Jsou pokusy zřídit trasy z Poznaně přes Žitavu, Jablonné v Podj., Starou Boleslav, Prahu, Stříbro, Norimberk, ale zatím cesta nefunguje. Z Čech se většinbou chodí na Norimberk, Ulm, Kostnici, Neusiedel (CH), Ženevu, Le Puy, ale tato trasa vede skoro stále přes osídlená místa, t.j. z větší části po betonu a asfaltu, což není nejlepší na nohy. Přes Německo a švýcarsko mohu doporučit "vlastní" trasu, kterou jsem šel v roce 2003 až 2005:
Lázně Kynžvart - Weiden - Creussen - Heiligenstadt - Seussling - Neustadt and der Aisch - Anbach - Dinkelsbühl - Elwangen - Blaubeuren - Spaichingen - Donaueschingen - Schluchsee - St. Blasien - Todtmoos - Wehr - Rheinfelden - Sissach - Liestal - Aesch - Marienstein - Saignelégier - Vue des Alpes - Vallorbe - Lac des Joux - Le Brassus - Les Rousses - Moirans en Montagne - údolím řeky Ain - Amberieu en Bugey - Lyon.
Jde se skoro pořád lesem a po loukách, prakticky jediné větší město je Anbach a pak Lyon. Z Lyonu vede nová pěkná dobře značená cesta až do Le Puy a odtud je to klasika.
Ultreia !
http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Ways_of_St._James_in_Europe.png
http://de.wikipedia.org/wiki/Jakobsweg#Jakobswege_in_.C3.96sterreich
My chceme jít začátkem srpna a zvažujeme buď cestu francouzskou nebo tu severní.O cestě ze Sevilly slyším poprvé.Prosím tě mohl bys mi poslat nějaká informace,protože na netu se nemužu ničeho dopátrat.Jak jsi zjistil ty trasy,popř.jejich mapu a další info?Dík moc
mezi základní stránky o caminos de Santiago patří třeba
http://www.caminosantiago.org
http://www.jacobeo.net
Pravda, jsou ve španělštině, ale existují i anglické a jiné. Co se info týče, je to na dlouhý povídání. Jen ve zkratce, francouzská cesta ze St. Jean Pied de Port je fajn, má nejlepší poutnické zázemí, ale v létě je strašně přeplněná, hlavně na posledních kilometrech. Ta severní, z Irúnu, je na tom líp, poutník však neužívá tolik výhod. Ta stříbrná ze Sevilly je zatím ještě v plenkách a mnoho poutníků tam nepotkáš, ovšem v létě je to kvůli vedru masakr.
Tak nevím, jestli jsem ti pomoh...
Díky Jarmila
chtěla bych letos vyrazit do Santiaga, a to začátkem srpna. Uvažujeme o "francouzské cestě." Necítím se ale na celou trasu, vidím to cca na 400km za cca 25dnů se začátkem cesty v Burgosu. Ted ale uvažuju, jestli není škody takhle si to zkrátit. Zaujala mě i i severní cesta z Irúnu.
Poradili byste mi prosím, který z úseků si vybrat, pokud člověk neplánuje ujít zrovna 800km?
Budu vděčna za všechny informace i rady. Díky Marie
jdeme s přítelkyní severní cestu ze Santanderu po pobřeží do SdC.Vyrážíme teď v květnu a vracíme se v červnu.
pokud chceš nějaké zážitky a popis cesty pošli adresu.
čus jana a pavel
Karel
Míla
Trasa Praha - Železná:
Informace lze vyčíst z map KČT 1:50 000 - "zelené"- poslední vydání
- celý průběh trasy je doplněn textem Svatojakubská cesta - č. map - 36,33,31,29 možná ještě nějaká chybí, ale píšu zpaměti....
Mezinárodní turistická trasa I 24 - začíná ve Zbraslavi na nám.- kostel Sv. Jakuba u kláštera a pokračuje směr Karlštejn, Beroun, Křivoklát, podél Berounky.... Krakovec... Plasy (klášter), Horní Bříza... Stříbro....Kladruby (klášter)..............až Bělá pod Radbuzou a Železná.
Část trasy mají turisté z Plzně popsanou na svých webových stránkách, jinak žádná "příručka" neexistuje.... Mezinárodní značení I 24 je jenom na malé části, trasa kopíruje a využívá turistické značení, které je někde málo udržované, chce to mít mapu po ruce a hlídat si průběh..... Cesta je v pohodě, v okolí Berounky trochu více kopců...Cestou jsme sondovali a nikdo ani neví, že jsou na mezinárodní cestě, ani infocentra, pokladny hradů, muzeí apod. Připadala jsem si jak dávný pionýr v Americe, akorát obklopená civilizací....
My jsme to šli po etapách - jak byl čas, někdy jednu délku, někdy dvě...Pokud chcete jít v jednom tahu, tak by to bylo velmi náročné na přípravu a shánění ubytování, samozřejmě, že cestou jsou možnosti ubytování, ale bez předběžného průzkumu nevíte co vás čeká - cenový rozdíl, úroveň .... my jsme takoví obyčejní poutníčci, peněz nemáme nazbyt, chodíme v pohodlných věcech a do nóbl penzinu asi nepatříme...
A spát pod širákem, taky není vždy možné
Trasu vyhlásil KČT v roce 2003, ale od té doby jsme se dočkali pouze vyznačení v mapách, jinak žádná podpora - návaznost na ubytování, poutní razítka, poutní pasy apod.
Přesto doporučuji, nechci Vás odradit, je to zážitek..... my jsme si přidali svůj úsek z bydliště do Zbraslavi, protože poutník dříve vycházel z domu....Teď jsme 7O km před německými hranicemi, letos chceme trochu proniknout do Německa
Tak hlavně ty mapy, pohodlnou obuv a pěkné počasí...............
Chtěla bych to ujít v kuse, pokud mi okolnosti a kondice vystačí. Ještě by mně zaajímalo, jestli je to vůbec do určité míry bezpečné, pro starší ženu - když jde sama.
Taky nemám peněz na zbyt a drahé ubytování si nemůžu dovolit, pod širákem jsem naposled spala asi před 30ti lety. Zajímalo by mně jestli je to vůbec v dnešní době možné - spát venku?
Pokud se chystáte přes Německo a potřebujete informace, mohla bych je poskytnout - bydlím tam ale rodačka jsem z Prahy.
Srdečně zdravím
Pavel Stehule
my se tam chystáme v srpnu, chceme vyjít z Burgosu, tak se ozvi. Zdraví Marie
díky za lákavou nabídku, ale v srpnu bohužel jet nemůžu. Kdyby se váš termín změnil, dejte prosím věd.
Zdraví Šárka
http://www.santiago.ca/bursan.html
právě jsem se vrátil živý ze Španělska, letos jsem došel z Aire sur l´Adour až do Astorgy. Po Španělsku se dá jít dobře bez jakékoliv mapy a průvodce, cesta je tam dobře značená a albergue jsou inzerovány na různých cedulích dost dlouho předem.
Tady je seznam všech albergue po camino frances: http://caminodesantiago.consumer.es/albergues/
V Kastilii a Leonu jsou v herbercích zadarmo plány cest a kilometrickými vzdálenostmi a adresy albergue. Ceny za nocleh jsou 0 (donativo) a 4, 5, 6 Euro, pračka 2-4 Euro, bez Credencialu ale nikoho nepřijmou. Credencial se dá koupit v poutních kancelářích v St. Jean Pied de Port, Roncevalles, Burgosu a Leonu, stojí 5 Euro. Když je albergue plný, dá se spát v hostalech 8-20 Euro, hotelové pokoje jsou moc drahé 20-45 Euro. Po vydání knihy Hape Kerkelinga "Ich bin dann mal weg" se celé Německo zbláznilo a všichni Němci letos jdou pouť. Asi 50% poutníků jsou Němci, denně jde kolem 250 lidí a španělské herberky na takové množství poutníků nestačí. Otevírají se většinou kolem poledne a po třetí hodině se v nich blbě shání místo. Ve Španělsku není možno telefonicky rezervovat místo, jen v některých soukromých (privado).
Ve Španělsku se netahejte moc s jídlem, všechno se dá koupit po cestě čerstvé a ceny jsou pro nás příznivé: snídaně v baru cca 3 Eura, oběd nebo večeře (menu por peregrinos - 3 chody a víno) 6-10 Eur, 0,5 l piva 1,80-2,40, 0,7 l červeného běžného vína 1,20-2 Eura, káva 0,80-1 Euro.
V hodně hospodách a muzejích dávají poutníkům slušné slevy, nutno sebou tahat Credencial.
Ve Španělsku není problém s pitnou vodou, v každém pueblu je nějaká fontána a v Irache dokonce z fontány teče gratis červené víno, jak poutníci nasávají možno sledovat přimo webovou kamerou na http://www.irache.com/hfowc.htm. S vodou však pozor za Carrión de los Condes, za městem pak 18 km není vůbec pitná voda.
V Leonu je totálně blbé značení camina, značky dovedou dobře ke katedrále a pak se ztratí, nejsou tam rozcestníky a z města vychází více žlutých značek na různé trasy. Zašel jsem si tam zbytečně asi 12 km a tak všem doporučuju zajít do turistických informací naproti katedrále, tam dávají zadarmo plán města a podle plánu dojít ke Hospital San Marco, odtud pokračuje camino přes řeku po nejstarším zdejším kamenném mostě s oblouky.
Nenechte si ujít albergue v Arroyo de San Bol, kus za Burgosem (donativo). Není tam ani teplá voda ani telefonní signál. Herberk vedou mladí nadšenci, společně se tam vaří, večeří a muzicíruje, mají tam nevypitelné zásoby červeného vína.
Buon camino peregrinos!
rád bych šel tento rok taky. Mám s tím bohužel jeden problém. Jak se dostat na začátek trasy do Saint Jean Pied du Port? Vzhledem k tomu že jste trasu šel již víckrát, budete snad moct poradit.
Děkuji mockrát,
V.Z.
já jsem měl letenku do/z Bilbaa, takže jsem pak z Bilbaa jel střídavě autobusem a vlakem. Vzhledem k tomu, že je to cesta oklikou, zabralo mi to celý den. Dostat se z Bilbaa do Roncesvalles by bylo pravděpodobně mnohem jednodušší, ale ta cesta přes Pyreneje byla nezapomenutelná a stála mi za několik dní zpoždění...
Kamarád tento rok zvolil cestu z Prahy vlakem, plánuje, že se kobinací různých vlaků (mimo jiné i TGV) dostane z Prahy až do St. Jean. Tj. ,možnosti příjezdu jsou různé...
My jsme na podzim minulého roku skončili v Sahagúnu a počátkem července bychom se odtud či z Leónu vydali dál a dá-li Bůh došli až do cíle...
Buen camino. Ivo
Dokončuji poslední zkoušky a 21.6. mám domluvenou přes spolujízdu cestu až do Barcelony. Chci jít ze Saint Jean. No a teď koumám, kde že to vystoupit, abych se nejsnáz (a nejlevněji) dostala na začátek. Kdybyste měli někdo zkušenost (stopu se nevyhýbám, ale ve Fr nepreferuji, neumím jazyk:). Děkuji! Šťastnou cestu! E.B.
Dobrý den,
Chystám se taky s přítelkyní do Santiaga nevíme ale jak se dostat na začátek cesty tak jsem vás chtěl poprosit jestli o něčem nevíte díky moc! David
v červenci nebo v srpnu - spíš začátek srpna- se chystám na pouť po trase Toledo-Santiago - asi 650 km.
Představa: letecky do Madridu, Toledo je kousek a pak zvesela pěšky. Nepřidá se někdo? Nechce se někdo škvařit na španělském slunci s batohem na zádech na poutní cestě?
Předpokládám návrat začátkem září. Třeba dojít až na Finistere a den u moře? Však se domluvíme.....
za 5 dni letime na Camino :) Uz se nemuzeme dockat... Letime s RyanAir Praha - London - Pau a pak se tam pripojime na cestu jeste pred Saint Jean (jedeme na kolech). Jinak je obvykle jak psal kolega vyse letet Praha - London - Biarritz a od tam vlakem do Saint Jean. Kdo ma dotazy, po 12.7. rad zodpovim, tou dobou uz budu o neco chytrejsi ;)
Mejte se, snad se potkame :)
jupi, ze bych konecne nasla nekoho k sobe? Kdy bys mohla jet a jakej mas plan? Napis mi na j.stepankova@centrum.cz nebo jsem na icq 336176371.
Budu mit volno od 20.7. tak bych rada vyrazila.
Ozvi se mi na nejakej kontakt, nebo napis nejakej na sebe, domluvime se,ju?
Dik
St. Jean Pied de Port je na Francouských hranicích a je možné se tam dostat z Francie po železnici. Nebo stopem. Mozná i bus tam jede. Záleží odkud se tam chystáte dopravit. Jedete do spaněl busem, nebo letadlem.
Ja jsem s kamaradem minulý rok jel vlakem z cech az do Irunu. To je kousek vedle. zacíná tam severní (pobrežní) cesta. Ve st. Jean začíná francouská cesta. Cesta vlakem je docela dobrodruzna, musite casto prestupovat. My jsme to využívali k prohlidce řady nemeckých a francouských mest. Cesta nam trvala tri dny (stavovali jsme se jeste v Lurdech) je to kousek od tama. Po spanělsku se da docela dobre cestovat vlakem i busem. Jen obcas neco nejede podle jizdniho radu, nebo ma casto neco zpozdění.
Kdyby vas neco zajimalo, tak se ozvěte....
MIlan
Letos jsem se vrátila z Francouzké cesty (St. Jean - Finisterre), je mi 22, vydala jsem se na Camino sama a bylo to úžasné! Potkala jsem skvělé přátele, neměla jsem ponorku:), nikdy, pokud jsem nechtěla, jsem nebyla sama. Proto drahé dámy, nebojte se. Souhlasím s Vladimírem nebo Josefem, že jít sám je lepší. Tímto je moc zdravím a děkuji za jejich vzkazy, protože mi pomohly vyrazit...
Jela jsem přes spolujízdu na netu z Prahy do Narbonne (1200Kč), odtud vlakem za 40E přes Lourdes do Saint Jean Pied de Port. Tam jsem dostala credencial a mušli a mapy. Zpátky busem z compostely za 40E do Madridu, odtud letadlem do Prahy. (Dá se jet levněji spolujízdou- doporučuju). Nádherná cesta... Do Compostely jsem došla za 25 dní, dá se dojít za 22. (denně kolem 38-46 km).
Buen Camino!!!
Rádi bychom s malou partou lidí také vyrazili po stopách poutníků. Začínáme uvažovat o Severní cestě. Nemáme ale moc času - cca 14 dní. Myslím, že bychom byli schopni ujít tak 25 km za den. Budeme moc vděční kdybyste nám někdo mohl poradit, odkud vyrazit, případně nějaké další užitečné rady. :-)
Moc děkuju!
Maruška
za 14 dní se dá do Compostely dobře dojít po camino frances z Leonu (315 km) nebo z Astorgy (266 km). Obě místa mají vlakové spojení. Asi nejpohodlnější je letět do Asturias/Oviedo a z letiště autobusem do města Oviedo (6 euro, jezdí každou hodinu) a z Ovieda buď jen do Leonu nebo tam přestoupit a až do Astorgy (asi 3-4 hod., cca 12 euro). Z Compostely zpátky letadlem. Když se dost dopředu objedná, dá se letenka sehnat i za 80 Euro. Mapky, údaje o ubytovnách s aktuálními cenami jsou na
http://caminodesantiago.consumer.es/ Tam je popsaná i camino primitivo z Ovieda a camino norte.
Ultreïa
moc děkuju za nasměrování. O téhle variantě jsme také přemýšleli. Jen sme nevěděli, jestli je uskutečnitelná za tak krátkou dobu! :-) Přednesu tvůj návrh radě starších a kdyžtak se ještě ozvu!
Díky!
upozorňuju ještě na dvě důležité věci. Ve Španělsku se dá na caminu nocovat v albergue jen po předložení poutního pasu - credencialu. Credencialy se vystavují ve větších místech, kde jsou poutní kanceláře, snad by měla být v Leonu, ale v Astorze jsem ji neviděl. Správci ubytoven akceptují credencialy vystavené v jakékoliv zemi, neslyšel jsem, že by někdo u nás vystavoval poutní pasy. Doporučuji proto poutní pas si obstarat předem přes internet, stojí kolem 5 euro a slyšel jsem, že v Bavorsku některé farnosti ho vystavují zdarma.
V Německu je hrozný šlágr knížka o pouti od Hape Kerkelinga, je to oblíbený televizní bavič asi jako náš Jan Kraus. Problém je v tom, že celé Německo blbne a všichni musí jít v Kerkelingových stopách. Letos v květnu bylo bylo od St.Jean-Pied-de-Port denně na cestě 250-350 poutníků, před Compostelou to muselo být ještě hustější, z toho půlka Němců. Takovým houfům poutníků nestačí kapacita stávajících albergue, což vede k tomu, že po druhé odpoledne bývají všechna místa obsazená a poutníci, kteří neumějí bivakovat v přírodě, musí do dražších hostalů (10-20 euro) nebo hotelů (40-60 euro). Na camino primitovo a camino norte takový nával není, zato terén je tam mnohem obtížnější. Camino není rovněž dobré chodit v srpnu, tehdy mají všichni Španělé dovolenou a spousta jich jde pouť.
Přesto svatojakubská pouť stojí zato.
Ultreïa!
Jak tak čtu tvé zkušenosti, tak myslím, že si kredenciál asi raději opatřím předem. :-) Jistota je jistota. O mohutných procesích jsem už taky slyšela. Bohužel nemáme žádný jiný volný termín, než červenec. Stále uvažuji o camino norte. Snad právě proto, že by tam mohl být větší klid. Mě osobně horší terén asi nevadí. (Nemůžu to říct na sto procent. Jsem zvyklá jen na naší Šumavu a okolí.) Každopádně to předám dál a necháme si to pořádně projít hlavou.
Moc ti děkuju za cenné rady! Už jsem si pořídila dobré boty, tak nemůžu couvnout! :-D
Ultreia!
Buen camino.
Inka
Četla jsem nějaké zprávy, které jsi psala už prve. Dala si mi dobrý podnět k zamyšlení. Chtěli bychom si cestu, pokud možno, co nejvíce prožít a s davy lidí to asi nebude ono. Myslím, že terén snad zvládnem. Budeme trénovat na Šumavě, tak snad to bude stačit. :-)
Se španělštinou začnu hned, jak to půjde. Taky si myslím, že by alespoň základy měly patřit do povinné cestovní výbavy. Jinak jsem moc ráda, že na mě mluvíte španělsky už teď!!! :-)
Myslím, že ještě tak dva tři dopisy od Vás a můžem vyrazit. :-D
Děkuju za pomoc!
francouzské cesty se nemusíš bát. My jsme ji šli od 9. června 29 dní. Hodně lidí bylo jen na konci, tedy na oněch "povinných 100 km". Taky začaly prázdniny a šly tam školní výlety. Dokonce s nimi byla i zábava, zpívali nám na cestu. Uvědom si, že potkat za den 250 lidí není vůbec žádná hrůza. A to ty teď nepotkáš (ani my jsme je nepotkali - i v tomto období nebylo v St. J. P.deP. ani 200 lidí) - dokonce jsme po 6 hodině večer ještě dostali ubytování v ubytovně. A ostatní albergue, na španělské straně, taky nebyly problém. Nikdy se nám nestalo, že bychom nesehnali místo. Pokud chceš chodit 25 km a vyrazíš cca v 7 hodin, není problém dojít včas.
A navíc - potkávat se s lidmi na caminu je jedním z nejlepších zážitků. Pokud nechceš, nemusíš se s nikým bavit.
Francouzská cesta má svoji neopakovatelnou atmosféru, je tam většinou nádherná příroda, farní ubytovny, resp. ty při kostelech jsou nezapomenutelné, např. Graňon. A dá se to jít na etapy. Co neujdeš letos, dokončíš příští rok nebo jindy.
Ale nechci ti komplikovat rozhodování, pokud chceš nějaké detailní informace, napiš. Povídat se dá hodiny a hodiny.
Jarmila
Atmosféra na ubytovnách sice občas připomínala domov důchodců někde v Německu : ), ale na cestě se po první půlhodince v davu vše rozptýlilo a pak se šlo příjemně.
Zvládla jsem to z Roncesvalles za 25 dní! Jedno myslím dobré upozornění, poslední nocleh vlastně na předměstí Santiaga, tuším že Monte de Gozo je velmi velká ubytovna, takže se není třeba bát o místa : ) a je tam neskutečně příjemný hospitalero Manuel! Tak ho ode mně pozdravujte a mějte buen camino!
P.S: Pamatujte, že s nikým nezávodíte a rozhodně nevynechávejte místní bary, místní speciality a pivo - díky Vladimírovi za doporučení, nápoj vskutku pro poutníka výborný : )!
Vamos peregrinos : )
Lucie
Děkuji moc a těším se Ji
na cestu se vyplatí jít z mnoha důvodů sám. Není to vůbec nebezpečné. Od Le Puy (1723 km) až do Compostely je cesta docela dobře značená a jsou na ní po celé trase herberky, kde se dá dobře přenocovat. Ve Francii se vyplatí nocleh rezervovat z mobilu předem, telefonní čísla a ceny ubytování se objevují na cedulích podél cesty 2-3 dny před ubytovnou, ve Španělsku platí zásada, kdo dřív přijde a v obecních nebo církevních albegrgue se předem nerezervuje. Kamarády na cestu, pokud se trochu domluvíš nějakým světových jazykem, najdeš mezi poutníky. Odpadne Ti složité vysvětlování, proč vlastně na pouť jdeš, všichni na caminu to mají totiž jasný. Letos jsem na caminu potkal víc poutnic v Tvém věku, také jednu Češku, které vyrazily solo. Samotné dokonce chodí i dámy nad 70. Takhle jít je ve Španělsku zcela běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Nejlepší měsíc na pouť je květen. Španělsko je v máji kvetoucí, voňavé a celé zelené.
v roce 2005 jsem zahájil tento thread těsně před tím než jsem se vydal na cestu. Tento rok jsme s mojí ženou a její kamarádkou došli až do Santiaga. A tak bychom se s Vámi, jak jsem kdysi již sliboval, chtěli podělit o nějaké obrázky a zážitky. Pokud budete mít chuť, najdete je na: http://nojo.aquasoft.cz/FotoCaminoSantiago/index.htm
ty Vaše stránky jsou skvělé!!! Člověk tam najde úplně všechno!
Díky za všechny současné i budoucí poutníky:)
Josef a Eva
Vaše "obrázky" jsou asi nejhezčí, co si jsem vůbec na internetu k pouti objevil, je vidět, že sv. Jakub Vám s focením musel osobně pomáhat, ale on takové věci svým věrným poutníkům občas dělá. Dík!
vše o Severní cestě najdeš zde: http://caminodesantiago.consumer.es/
(plánky etap, převýšení, adresy albergue a ceny noclehů)
Ivane, odpověď na otázku nevím, ale jeden materiál o severní cestě v Galicii najdete na http://nojo.aquasoft.cz/FotoCaminoSantiago/Cesty/NorthWayGalicia.pdf
Loni sme leteli v cervnu z prahy do barcelony (skyeurope - zpatecni letenka cca. 1600 kc) a z barcelony potom pres noc autobusem do pamplony (asi 5 hodin cesta a cena kolem 25 euto, autobusove nadrazi v barcelone je hned vedle vlakoveho nadrazi Sants kam jezdi vlak primo z letiste).
z pamplony se potom da jet autobusem do st. jean pokud teda neni zrovna nedele.
Ze santiaga se dala koupit celkem levna letenka zpatky do barcelony myslim 25 euro- http://www.flylowcostairlines.org/
jinak doporucuju dojit (nebo aspon dojet kdyz uz neni cas) az na fisterru
Buen camino
Myslíte, že bych se mohla finančně vlézt pod 20 tisíc? plánovala bych cestu z Jean Pied, tak na měsíc, pěkně pohodově... Moc bych to chtěla uskutečnit, ale vůbec nemám predstavu koli by to stálo... A ješt sotaz mimo mísu, dá se tam někde na severu najít nějaká případná brigáda či něco po cestě, co by mi zajistilo trochu peněz? muchas gratias:-)
Ultre'ia
Jináč se poutník nemusí opravdu ničeho bát, na pouti vládne dobrý duch (asi to bude ten Jakub) a vše jde tak nějak přirozeně. Ohledně cesty tam, tu jsem neustále řešila... nakonec z toho vznikla (jen z poloviny plánovaně) tato možnost: Praha - Toulouse bus Eurolines, Toulouse - Tarbes vlak (potom nocování v Toulouse v parku), a na závěr Tarbes - přestup v Bayonne - SJPdP.
Buen Camino!
ležím teď presně uprostřed mezi počítačem a mapou Španělska a rozvažuju mezi Camino Norte a Francés... nebo jejich kombinaci... Zajímalo by mě, jestli má někdo nějaké zkušenosti s Camino Norte? Ohledně bezpečnosti, ubytování, značení.... O camino Francés se mluví všude, ale o Norte nic moc.... díky
podívej se na tyto stránky, tam jsou aktuální informace i adresy albergue: http://caminodesantiago.consumer.es/
Pokud chceš jít pouť víc ze spirituálních důvodů, tak doporučuju zejména kvůli nádherným památkám a cestě přes mesetu Camino frances. Camino norte je zase atraktivnější pro turisticky založené a cesta vede náročnějším terénem, pořád do kopce a z kopce. Na severní cestě je míň albergue ale také menší frekvence poutníků, na francouzské cestě loni v květnu šlo denně 250 -350 lidí, většina se ale nějak do ubytoven na noc poskládala. Na francouzské cestě stan není potřeba. Obě cesty jsou poměrně dobře značené, dají se jít i bez mapy. Španělsko je bezpečná země asi jako u nás. Není dobré nechávat peníze, platební karty, foťák v ruksaku na ubytovně a jít pak do města na večeři.
Buen Camino Peregrino!
chci se zeptat, zda jste někdo začínali severní cestu v Bayonne a jestli je to tam značené. Na netu jsem našla jen trasy z Irúnu. Máte někdo zkušenosti s tímto úsekem, stojího za to jít?
sháním parťáka/čku spolucestovatele na pouť do Santiaga. Chci jít severní cestou z Irunu (odjezd během konce června či začátku července). Pokud někdo máte podobné plány a chtěli byste se přidat, budu ráda, když se ozvete:) Krásný den:)
právě jsem se vrátil ze Španělska. Po šesti letech jsem konečně dorazil z Čech do Santiaga a na "konec světa" (Finsterra). Šel jsem ještě navíc obráceně camino primitivo z Luga do Ovieda a tuto cestu mohu každému doporučit. Ovšem ve správném směru z Ovieda do Melide, kde se pak napojuje na camino francés. Cesta se dá v pohodě zvládnout za 14 dnů po etapách 20-30 km. Camino je dobře značené jednosměrně od Ovieda, dá se jít bez mapy a vede neuvěřitelně krásnou krajinou Asturie a Galicie v nadmořské výšce 80-1200 m a denně ho jde maximálně 5-15 poutníků, většinou Španělů, Čecha jsem nepotkal žádného ani jsem ho nenašel zapsaného v knihách hostů v ubytovnách. Je to velký rozdíl oproti camino francés, poslední úsek ze Sarrie do Santiga chodí denně až 500 lidí. Albergue na camino primitivo jsou poloprázdné, třikrát jsem přenocoval na ubytovně docela sám, asi polovina albergue je docela zadarmo, jinde se platí 3-5 euro. Prohlédněte se obrázky na
http://www.gronze.com/camino-de-santiago/galeria-de-fotos/camino-primitivo-1.htm
Do Ovieda se dá letět na letiště Asturias/Oviedo a pak autobusem do města (asi 50 km)za 5,90 euro, jezdí v intervalu 1-2 hodiny.
chtěla bych se zeptat jak je to s penězi ve Španělsku, nakolik se dá platit kartou a kolik mít u sebe v hotovosti (všude píšou, že se tam hodně krade..)
Díky, Magda
se zloději jsme neměli (naštěstí) tu čest a nevím o nikom, kdo byl okraden.
Na celé cestě panuje mezi poutníky takový zvláštní respekt - nikdo by se
nedotkl věcí toho druhého (to je můj osobní pocit a doufám, že i těch
ostatních). A co se Španělů týče - nevím. Všude existují lidi, kteří by nic
neukradli a naopak . Já osobně nikdy, nejen ve Španělsku, nenechávám svoje
osobní věci ani peníze jinde než v malé ledvince kolem pasu. Platební kartu
vozím s sebou jen pro jistotu, zatím jsem s ní nikdy neplatila. Míváme
hotovost a protože nespáváme v ubytovnách, tak poměrně dost. Cena ubytoven
se pohybuje od 5 do 10 Euro za noc - podle úrovně a vybavení. Cena penzionů
a hotelů je různá - podle počtu hvězdiček a taky velikosti města, v průměru
tak 50 - 80 Euro za dvoulůžkový pokoj na noc. Občas se dá sehnat i za 30. V každém městě jsou informace
pro turisty, kde mají přehled penzionů a hotelů a jejich ceny a ochotně
zatelefonují a zamluví pokoj. V každé restauraci je v nabídce Menu o třech
chodech (nikdy jsem ho nemohla celé dojíst) v cenách od 6 do 12 Euro. Na cestě jsou (nejen) pro poutníky různá občerstvení, kde koupíš vodu za 1 euro, kávu za 1, bagetu za 2,... Pokud neumíš Španělsky, vřele doporučuji slovník ! Bez něho bysme se nenajedli. A ještě jedna dost důležitá věc - v restauraci nedostaneš najíst kdykoli, jako třeba v Česku. Mají vymezený čas pro obědy (cca do 15h) a večeře (od 20h).
Měj se hezky a ať Ti to dobře šlape!
Renata
jak píše Renata, taky jsem nikdy nenechavala ležet někde penize a pas. V albergue jsem nechala pouze batoh a nikdy se v něm nikdo nebrabal, ani neukradl. Šla jsem ve větší skupině, a nikdo žadné problémy s krádeží neměl - takže peníze a pas u sebe a bude to ok. Kartou zaplatíš v supermarketech, ale já raději preferuji hotovost. Všude supermarkety taky nejsou, nějakou hotovost to chce.
KA
kartou se dobře platí na dráze a ve velkých obchodech (Supermercado, textil, boty). Když budeš vybírat na kartu z bankomatu, tak je dobré použít bankomat v bance, kde mají otevřeno, to pro případ, že by bankomat kartu náhodou "spokl". Nevoz sebou bankovky 100, 200 a 500 Euro, Španělé se bojí, že jsou falešné a hrozně dlouho je zkoumají nebo je odmítnou vůbec. Španělé jsou hrozně poctiví a styděli by se poutníka lohnout. Ve vesnici Cacabelos jsem se zastavil na pivo u dědka, který si udělal z garáže občerstvovnu poutníků. Děda zapomněl, že jsem mu první pivo už zaplatil a chtěl ho zaplatit podruhé, když mu to došlo, nejméně deset minut se mi omlouval a pak na usmířenou otevřel lahev svého domácího vína...
Loni jsem se setkal s jediným okradeným poutníkem z Berlína, ale ten si problém způsobil vlastní blbostí. Zapoměl, že za Carrión de los Condes je 18 km pustina, do vzdálené Calzadilla de la Cueza to nestihl a s křečí v lýtku seděl za soumraku na kraji cesty, kolem jeli španělští Romáci autem a nabídli mu odvoz do Sahagúnu, tam ten trouba šel s nima na diskotéku, kde mu dali "něco" do pití, probudil se ráno ve škarpě bez peněz, dokladů a karet, celkem asi za 600 Euro. Pak mi vyprávěl, že mu trvalo 3 dni než vyřídil náhradní doklady a že dostal dobře za vyučenou, protože lezl tam, kde poutník nemá co pohledávat. Španělští Romáci se ale na caminu skoro nevyskytují, viděl jsem je jen jednou na dobytčím trhu, jsou spíš na jihu v Andalucii, kde někteří z nich kradou v campech na plážích.
V El Burgo Ranero si zapoměla jedna poutnice z Belgie všechny doklady a peníze na židli u stolu v baru, kde se bavili místní puberťáci, sám jsem viděl, jak nález dali barmanovi, který hned volal do albergue, že paní z Belgie má u něj doklady.
Na caminu jsem nikdy neměl pocit, že by mi chtěl někdo na ulici nebo v baru něco sebrat.
Když si naplánuješ na den max. 25-30 Euro máš dostatečnou rezervu a ještě hodně peněz dovezeš zpátky. Pokud se budeš živit vodou z fontán, zrním a olejovkama, spát pod hvězdama, dá se pořídit cesta ještě levněji.
Ve Španělsku se na caminu nevyplatí kupovat balenou vodu, pokud není na fontáně napsáno, že voda není pitná, dá se pít. Zejména v Galicii je dobrá voda na každém kroku. V Irache si dokonce poutníci mohou ve fontáně dát červené víno gratis, jak si dávají do nosu je na webu http://www.irache.com/index_ale.html
Nezapomeň na zdravotní pojištění, ve Španělsku je skoro celé zdravotnictví privátní a platí se hotově, což naše pojišťovna proplatí, ale se zpožděním, proto je dobré mít sebou kartu.
Buen camino!
Tentokrát jsme kvůli práci museli jet už v dubnu. Byli jsme 11.-30.4. a byla fakt zima. Jen kolem 12 stupňů. Nejlepší počasí na cestu je květen, první polovina června, září a první polovina října. 18 - 28 stupňů. V létě je na putování moc horko.
Díky za info a zdravím!
ka
buen camino
no co budu povidat, albergue byly samozrejme vsude plne a tak jsem musel hezky slapat az do Portomarinu, coz na prvni den byla cesta pekelne dlouha ;) . ale aspon jsem potom mel dost casu vychutnavat nadhernou prirodu Galicie a v klidnem tempu dojit az do Santiaga, kde jsem bydlel tri dny na naprosto uzasnem miste hned u katedraly a vsem toto misto doporucuji, protoze ta atmosfera je nezapomenutelna - La Estela Hostel http://www.slowtrav.com/spain/hotels/review.asp?n=la+estela&s=santiago%20de%20compostela . cena je 30Eur (750kc) za noc ..
Jako naprosty neturista/nechodec (v Praze jsem jezdil akorat autem a do prirody mne jen tak nekdo taky nedostal) jsem cestu ze Sarie do Santiaga sel v klidnem tempu, bez planovani jednotlivych tras, od stredy od 14:00 do stredy do 10:00 . jinak Francouzska Cesta je vyborne znacena a zase tak extremne moc lidi tam taky nechodi, ale po ceste samozrejme poutniky potkavat budete . ale to je na tom to nejhezci a nejuzasnejsi - potkavani a komunikace na jakekoliv tema s lidmi z celeho sveta . z Ceska jsem na Cestu vyrazil sam, ale sam jsem se tam nikdy necitil . uzasny ...
ubytovani v albergue nebo pensionech bylo vzdycky uplne v pohode, bez problemu, az na to chrapani ostatnich poutniku ;)) . ceny od 3Eur za verejne albergue az po 8-12Eur za soukrome a 25-30Eur za hotely .. jidlo je tam podobne drahe jako u nas a u vetsiny ubytovacich mist je moznost se najist . menu slozene z predkrmu jako treba salatu s tunakem, hlavniho jidla napr. maso a brambory (nebo ryba), desertem, kavou a 0,5-0,7l cerveneho vina prijde na 8-10Eur. pozor ale na siestu ;) jidla se serviruji az kolem 19-20hod . pro ty kdo maji radi pivo, tak Estrella Galicia je moc dobra silna 12tka akorat jeji cena je od 2,6-3,3Eur ;)...
jsem se nejak rozepsal koukam, takze to shrnu, bezte tam a zazijte to, protoze slovy se to neda dost dobre popsat . bueno camino
CHYSTAME SE ODJET CCA. DRUHY TYDEN V CERVENCI NA SVATOJAKUBSKOU POUT! VYBRALI JSME SI SEVERNI CESTU (CCA.450KM). JSME ZATIM DVA A HLEDAME DALSI "UCASTNIKY ZAJEZDU" :) CHCEME SE DO SPANELSKA DOPRAVIT STOPEM, NEBO SPOLUJIZDOU A PAK SE UVIDI. POKUD NEKDO Z VAS MA STEJNE NEBO PODOBNE PLANY, URCITE SE OZVETE! KDYZ NAS BUDE VIC, BUDE VETSI SRANDA ;) BUDU SE TESIT!!!!
dopravovali jste se někdo z Barcelony do Irúnu nebo Pamplony autobusem?
Měla by tam být nějaká společnost Vibarsa, která jezdí tím směrem 3x denně, ale nikde jsem nenašla odkud v Barceloně vyjíždí, můžete mi někdo poradit?
Díky moc.
ráda bych se zeptala, pokud má někdo zkušenosti se začátkem cesty v San Sebastianu, jestli nevíte, zda a kde je tam možné sehnat credential. Díky:)
odjizdi z barcelona-nord a stavi jeste v barcelona-sants . nejlepsi bude asi jet z barcelona-nord - odjezdy a vsechno ostatni info + moznost rezervace najdes na
http://www.barcelonanord.com/eng/horarios/pantalla1.asp
na barcelona-nord dojedes v pohode metrem
bueno camino ;)
ASOCIACIÓN DE AMIGOS DEL CAMINO DE SANTIAGO DE SAN SEBASTIÁN
C/ Urbieta, 2, sótano, 20006
Telf: 943-427281
web: http://www.caminosnorte.org/
kazdopadne ti poradej v turist. info centrech nebo v nejakym albergue ..
v hlavě chystám svojí cestu do Santiaga. Po přečtení knihy "Cestou hvězdy" od P. Jazairiové, mě úplně přešla chuť vydat se Francouzskou cestou. (Chtěla bych jít jen 200km; tedy začít asi tak v Ponferradě. ) Autorka má spíše negativní zážitky - moc lidí, nepříjemní správci ubytoven... I když je to samozřejmě její subjektivní pocit. Možná, že tedy zvolím část Camino Primitivo a až dojdu k davům v Melide dojedu do Santiaga autobusem.
Je ta Francouzksá cesta opravdu tak děsná? Šel někdo Camino Primitivo?
Děkuji za reakce!
Kateřina
francouzska cesta neni tak hrozna, naopak je nadherna. Pochopitelne poslednich 200 km a zvlaste o prazdninach je oproti zacatku cesty neprijemnejsich. Spousta Spanelu jde jen 100 ci 200 km, takze je vsude plno lidi.
Ale hlavne musis vyjit s dobrou naladou a presvedcenim, ze te ceka spousta krasnych zazitku. Pokud to nevyzni jako klise, tak jdi se srdcem plnym radostneho ocekavani a nepripoustej si, ze by tam byl nekdo neprijemny. My jsme usli 8OO km a potkali jsme jen asi dva. Zalezi to jen na tobe, nenech si zkazit náladu. Potkas spoustu zajimavych, nadhernych lidi. Ti tech nekolik malo morousu mockrat vynahradi.
Hodne stesti preje
camino francés chodí od Saríi (posledních 112 km ) denně tak 500 lidí, po cestě je ale dostatek ubytoven a nepotkal jsem nikoho, kdo by musel spát venku. Když přijdeš do ubytovny do 14 hodin, místo vždy dostaneš. Na paní Jazairiovou byli správci naštvaní, protože sebou od Ponferrady táhla psa. Protivné lidi jsem nikde nepotkal.
Pokud Ti vadí tolik lidí pohromadě, jdi camino primitivo. Letos v květnu jsem ho šel obráceně z Luga do Ovieda a za celý den jsem potkal maximálně 10 poutníků. Camino primitivo se dá z Ovieda ujít do Santiaga pohodlně za 12-14 dní, vede mnohem hezčí krajinou než camino francés. Na dvou ubytovnách jsem spal úplně sám, ani správce tam nebyl, klíče visely u dveří. V Pola de Allande je komfortní ubytovna dokonce v kasárnách četníků (Guardia civil). Společný kus obou cest z Melide se dá bez problému ujít, vede hezkou krajinou a bylo by škoda jet autobusem. 4 km před Santiagem je dobré přespat v Monte do Gozo (3 euro), kde je 500 míst v betonových barácích, ale s hodnými správci, "závodní" jídelnou a vším pohodlím. Pak máš celý další den na Santiago. Dopoledne bývá dlouhá fronta v poutní kanceláři na vystavení potvrzení o pouti, odpoledne tam nečeká nikdo. Nenech si proto čekáním na lejstro propásnout začátek poutní mše, každý den ve 12.00, stojí za to. V Santiagu jsem přespal v Seminario menor (9,50), otvírají ve 13 hodin a mají tam uzamykatelné skříňky na věci.
Skoro všichni poutníci končí v Santiagu a do Finisterre (89 km) chodí tak 20-30 poutníků denně. Ubytovny jsou po cestě jen 4. Do Finisterre se dá jet i ze Santiaga z autobusového nádraží, cesta trvá cca 2,5 hodiny a stojí 11,90.
http://www.kolacek.org/Santiago/
Za celou cestu jsem nepotkal jediného krajana! Kde jste, všichni?
pokud chcete jit spise sami a vadi vam lidi, bezte norte. pokud jdete na camino kvuli poznani novych lidi, jdete po francouzske....i kdyz norte byla super, priste bych si vybrala francouzskou, kde je vedro a hodne lidi, akorat pry se casto predbihaji a je to hodne zkomercionalizovane...
Letěl jsem 23.4. z Prahy do Londýna, sice s obavami, protože spojení do Biarritzu má odlet o něco dříve než v roce 2006 a měl jsem strach, že nestihnu odbavení, ( na palubní letence jsem měl čas totožný z koncem odbavení pro tento let, ale za mnou byli ještě pasažéři, kteří to stihli také) takže je to trošku risk.. Z letiště na vlakové nádraží busem, který stojí před letištěm a pak vlak naprosto bez problémů. až do St-Jean-Pied-de-Port. Zpátky ze Santiaga do Barcelony, kde jsem měl také dost málo času mi už štěstí nepřálo, protože Vueling měl zpoždění a nestihl jsem přestoupit. Noc v Barceloně byla sice nádherná, ale nechal jsem si ukrást ledvinku - už to nebylo jako na caminu... Doporučuji počítat s větší rezervou na přestup.
Vlastní pouť jsem si opravdu užil, protože jsem se nenechal strhnout k masovému startu brzy ráno a počkal jsem si, až všichni odešli, a pak jsem vyrazil téměř sám. Němců tam bylo opravdu hodně a mělo to často charakter masové turistické akce. Většina však šla podle průvodce, v poledne dosáhli svého cíle etapy, a odpoledne jsem někdy potkal jen pár potníků. Šel jsem pomalu a opravdu si vychutnával klid k přemýšlení, nádhernou krajinu, architekturu a energii této cesty. Protože jsem šel sám, neměl jsem ani večer problém s ubytováním. Došel jsem do Finisterre a pak ještě do Muxie. Je to opravdu mystické místo a strávil jsem tam tři dny.
Pro cestu jsem se vybavil botami s goretexem, pod kotníky - polobotky- ale dobře padnoucí (nedělám reklamu, ale koupil jsem je týden před odletem a neměl jsem je na noze! polobotky HANWEG s wibramem, celokožené) , ponožky z moiry 2x, ty jsem danně pral a měnil, pláštěnku pončo i přes batoh ( dlouho jsem si myslel, že ji nesu zbytečně, ale v Galicii pršelo 10 x za den a bez ní ani ránu), teplou mikinu - na horách bylo i 8 oC, Triček a ostatních věcí jsem táhl zbytečně moc. Stačilo mít vše 2x, aby po vyprání jedněch bylo možné obléci druhé...
Takže děkuji všem, kteří mi pomohli uskutečnit tento nádherný zážitek, zvláště pak Vladimírovi, Petře (68) a pak také tvůrcům Webu s velký W, který byl posledním a velmi významným motivem na misce vah při rozhodování... Je opravdu nádherný... Děkuji.
Petr
http://nojo.aquasoft.cz/FotoCaminoSantiago/index.htm
http://nojo.aquasoft.cz/FotoCaminoSantiago/Fotografie/2005StJeanBurgosGalerie/ssalbum/index.html
kdo váháte - shlédněte!
v květnu 2009 bych ráda uskutečnila pouť do Santiaga de Compostela. Výchozí bod by byla Valencie a těch 1200 km bych podnikla na kole. Ne žádným smrtelným tempem, je to pouť.
Přidá se někdo? Jana
v letech 2003-2008 jsem o dovolených za 116 dnů došel z Ústí nad Labem až do Santiaga a za další tři dny až na konec světa do Finsterry.
Španělská země mne uchvátila natolik, že se tam vracím, a v roce 2009 (29. dubna) startuju ze Sevilly vůbec nejobtížnější poutní štreku zvanou Via de la Plata přes Salamanku do Santiaga, asi 950 km, pořád na sever podle portugalské hranice, půjdu ji asi dva roky.
Tato cesta je skoro prázdná, denně ji jde 2-10 poutníků, albergue zde bývají až 40 km od sebe. Ještě v dubnu na pohoří Extremadura sněží, v červnu tam bývá horko až 40°C. Pokud máte drazí poutmíci sebevrazi zájem, můžeme vyrazit společně, ale asi po cestě se asi trhnem.
P požehnané Vánoce všem a Ulteïa!,
P.S. Víte, že nejhezčí pouť přes zasněžené Španělsko bývá o Vánocích? Některé albergue bývají otevřeny celoročně.
(To Jen: Nemyslel to Vladimir treba tak, ze jeden rok da nejakych cca 500km a dalsi rok to dorazi?)
dva roky tam samozřejmě trčet nebudu, můžu jít jen o dovolení a ze Sevilly je to do Santiga přes Ourense rovných 1000 km, což se běžně jde tak 35-38 dní, takže půjdu Via de la Plata na dvakrát. Na portugalskou cestu je v Amazonu k mání za 13,50 dolaru průvodce:
John Brierley, A pilgrim's guide to the Camino Portuges - The Portuguese way of St.James, Porto to Santiago de Compostela
mě letos zaujala cesta z Le Puy. Neviíte, někdo z Vás zkušenějších poutníků, jak to vypadá s ubytovnama ve Francii? děkuju:-)
Od Le Puy jsou pravidelně po celé cestě až do Španěl ubytovny, zhruba každých 10-15 km. Většinou jsou označeny jako gites des etapes, někdy i jako hotel, farma, v cenách 8-20 euro. Seznamy a mapy jsou na internetu, často pod GR 65 Chemin Saint Jacques. Není často velký cenový rozdíl mezi gites des etapes a venkovským hotelem, kde je cena i s večeří a výbornou regionální kuchyní.
Nedoporučuju priváty označené jako gites de france, gites rurales, ty stojí i 40-50 euro. Na rozdíl od Španělska nejsou ubytovny ve Francii vyhraženy jen pro poutníky a nocují v nich i turisté, jako třeba cyklistické podnikové výlety francouzských odborářů apod.
Francouzské ubytovny je proto výhodné den až dva předem objednat během cesty z mobilu, t.j. je dobré se dopředu francouzsky naučit fráze o rezervaci. Rezervuje se vesměs jen podle křestních jmen. Ručně malované cedule s nabídkami, cenami a telefonními čísly visí na stromech podél cesty. Déle dopředu objednávat nocleh není dobré, protože hodně poutníků jde rychleji než podle mapy plánované trasy a setkal jsem se s případy, kdy se kamarádi museli se mnou rozloučit už v deset dopoledne, protože došli do místa, kde si před týdnem zarezervovali nocleh.
Při cestě na blint se bez předchozí rezervace nechytáš asi v třetině případů (květen 2006). Správci ubytoven jsou často vstřícní a obtelefonují i konkurenci, zda nemá ještě volno. Ve městě Nogaro mě hodný správce odvezl autem na privát, kde jsem platil dokonce méně než na ubytovně (10 euro). Plné jsou ubytovny ve větších městech (Le Puy, Cahors), zatímco na vesnicích, nebo místech s malou zacházkou od poutní trasy měli vždycky volno.
Z Le Puy to první den stihneš do Monistrol - d´Allier, kde je hodně velký starodávný rozvrzaný hotel pod silnicí, nocleh + večeře = 20 euro a mají vždy volno, nenech si ujít ubytovnu La Dômerie du Sauvage, kde poutníci spí ve stejné cimře už od XIII. století a prý se nikdy nemalovala. Poblíž Sauvage je u kaple sv. Rocha u silnice refugium, kde se dá přespat úplně zadarmo v místnosti s kamny.
Cesta z Le Puy je trochu drsná, zvláště přes pohoří Aubrac, kde se jde ve výšce 1200-1450 m, ale neskutečně krásná. V květnu 2006 ji šlo denně 20-40 poutníků.
Poutní pas sice po mě skoro nikde ve Francii nechtěli, ale kvůli razítkům si ho kup už v Le Puy, prodává se za 5 euro v sakristii katedrály, kde je otevřeno od rána do večera. Na internetu najdeš, že se dá koupit jen na biskupství, ale tam mají velký bordel a na poutníky nemají čas.
Mapu žádnou nemusíš shánět, cesta je dobře značena červenobílou značkou GR 65.
Ultreïa !
až půjdeš camino norte mohu Ti vřele doporučit poslední kus jít po trase camino primitivo z Ovieda přes Tineo a Lugo. Je to snad nejkrásnější poutní cesta vůbec. Dost poutníků to tak chodí. V dubnu ale tam skoro nikoho nepotkáš a jde se přes velké hory, kde jsou divocí koně, vlci a medvědi. Obráykz jsou na:
http://www.gronze.com/camino-de-santiago/galeria-de-fotos/camino-primitivo-2.htm
neznalost jazyků až tak moc nevadí, za Oviedem stejně všichni mluví jenom asturijsky nebo gallego a jiné jazyky moc neznají, zato jsou hrozně milí. Je vůbec otázka, zda v některých albergie nebudeš docela sám. Pár tipů. V Oviedu je albergue na Calle San Pedro Mestallón, nº 1, vchod je vlevo za mříží v přízemí baráku v samém centru města. Na dveřích píšou, že je otevřeno jen v 19 a 20,30, (ale to tam bývá správce), ale když zaklepáš na dveře, otevře Ti určitě někdo z poutníků. Můžeš si vzít klíč od ubytovny a vyrazit někam na večeři.
V El Escamplero je albergue na západním konci vesnici, dům s narudlou omítkou. Klíče si vyzvedneš v suterénu baru Fernando u pana Fernanda, jediná hospoda v centru vsi, vstup je z opačné strany než je silnice, ráno mu musíš klíče pověsit na kliku. Dál doporučuji nocovat v klášteře Cornellana, klíče jsou v baru na hlavní třídě, tel. 985 83 52 39. Klášter je románský a je v něm dost postelí. Další nocleh je v Salas, albergue je zadarmo, ale šílená myší díra pro 6 pod jídelnou pro seniory u potoka, 2 min. z hlavního náměstí s hradem. Klíče má barmanka v jídelně pro seniory nad albergue. Kdyby bylo plno, na dolním rohu náměstí je hotel, kde mají postele pro poutníky asi za 13 Eur. V Tineo je ubytovna v přízení snad psychiatrické kliniky na začátku města, vede k ní značka, klíče jsou v baru pod ubytovnou pod hlavní silnicí, nutno se zouvat. V Bores je albergue hned na kraji vesnice pod silnici (červený dům). V Bores není hospoda ani krám, v albergue je ale vařič a horká sprcha, klíče visí na zdi u vchodu. Nepřejdi albergue v Pola de Allande, je v kasárnách četnictva (Guardia civil) a je fungl nový a naprosto perfektní. Doporučují zde zajít do lepší restaurace naproti radnici, seděl jsem tam na židli, kde večeřel před pár lety král Juan Carlos (15 Eur). Na ubytovně otevřeno mají asi od tří, správcová kasíruje až po večeři Další albergue je v La Mesa, má plesnivé zdi, ale dá se tam přespat, v obci není k mání nic k jídlu, v albergue je vařič. V Grandas de Salime je hrozný albergue zadarmo ve sklepě radnice s třípatrovými palandami pro 18, jednou židlí, jedním stolem a jedním záchodem a jednou sprchou, jen pro otrlé poutníky, můžeš ale jít dál až do Castra, kde je privado asi za 12 eur. Ve Fonsagradě je albergue vlevo od hlavní silnice asi 1 km pod městečkem, provozuje do civilní obrana, jídlo si kup ale ještě nahoře ve Fonsagradě. Mají tam vybavenou kuchyň a automat s nápoji (i pivo). V Cádavo Baleira je hypermoderní albergue hned při vstupu do obce, správcová je přísná a potrpí si na pořádek. V obci je dobrá sámoška a v albergue kuchyňka. V Lugu je perfektní albergue asi 100 metrů za městskou branou (první ulička za branou vpravo), je tam hodně míst. Až budeš u Santiaga, zakotvi v Monte do Gozo, je to obludný koncentrák pro poutníky, ale hodně místa, hodný lidi a dobrý komfort.
cestovat z Barcelony do Le Puy je dost dlouhé, vlakem přes deset hodin. Daleko lepší je to z Lyonu, vlak tam jede s přestupem v St. Etienne jen dvě a čtvrt hodiny a jezdí asi po dvou hodinách. Do Lyonu se dá dostat z Prahy za 12 hodin autobusem za 1200-2000 Kč.
Dá se jít i z Lyonu, cesta odtud je dobře značená a vede velmi pěknou krajinou, zpočátku asi jako na Šumavě. Do Le Puy je to asi jen šest dní. Z Lyonu je do do Santiaga asi 1720, z Le Puy 1523 km. Informace a obrázky jsou http://www.lyon-compostelle.com/etapes.html
chtěl bych Tě upozornit, že z Lyonu až do Le Puy to není moc slavné s ubytováním pro poutníky. Pokud nejsi zvyklá nocovat v přírodě, tak běž raději až z Le Puy. Créanciale Ti vystaví za 5 Euro po celý den v sakristii katedrály, ne pouze mezi 17 a 19 jak se píše na stránkách diecéze. Nejlepší seznam ubytoven ve Francii je na http://www.chemindecompostelle.com/Selection/CarteFrance.html. V Le Puy biskupství provozuje velkou ubytovnu pro 200 lidí, ale ta nějak nefunguje. Spousta lidí tam začíná (denně 25-100) a tak si raději nocleh objednej dopředu třeba u Kapucínů, mluví tam i německy: contact@lescapucins.net. Pozor na Relais Notre dame, tam ubytování nedávají, jen dobré rady na cestu! Až do Cahors je po cestě dost pitné vody z různých fontán.
činím poslední zoufalý pokus sehnat někoho k sobě na pouť v červnu na kole z Valencie do Santiaga, po méně frekventované poutní cestě.
Tak žádný ostych, ráda uvítám nějakého spolupoutníka-na jízdním kole :-)
ráda bych začátkem srpna podnikla pěšky na 2 až 3 týdny část Svatojakubské cesty. Ráda bych severní trasu vycházela bych z Pamplony a nebo z Barcelony do Santiaga.
Prostě se chci jenom sebrat a jet, nechci být otrokem času, nějak to přehnaně neplánovat. Jenom si chci užívat volna a krásné krajiny. Nenašel by se tu nějaký kolega/kolegyně na cestu? Popřípadě nemáte někdo zkušenost z trasou z Barcelony do Santiaga?
neleknete se prosim, pac toto je apel pro vsechny 'silene' cestovatele, kteri se rozhodne neidentifikuji ve skatulce: "promyslime, rozmyslime, proverime, overime, neverime, a dlooouze peclive planujeme...".
tak tedy, ted je 17h46min, 02.05.09 a ja se ptam, kdo by mel zajem ucinit pout do santiaga ve velmi blizke dobe. abych to specifikovala, chci na pesi pout pred tim, nez se 'vratim' do ciziny, kde bydlim, abych se odtud prestehovala do jine ciziny, kde hodlam studovat :-) a obecne plati, cim drive tak provedu, tim lepe... no a mam silnou potrebu pred tim stravit nejakou dobu duchovno-ozdravne a nejlepsi zpusob, jaky znam, je pout. silne se mi vryla do srdce pout do santiaga kterou jsem absolvovala pred lety s nasim dekanem, proto touzim putovat prave tam.
takze shrnuti, najde-li se nekdo, kdo ma podobnou touhu se proste sebrat a jit putovat (videla bych to na max 9denni akci i s dopravou tam a zpet, cili start nekde u Astorgy), rozhodne se ozvete!!!!! mam teoreticky jeste jednu zajemkyni, kterou vsak brzo ceka zkouskove, takze to vidim na start nekdy velmi brzo, cim drive tim lepe (klidne behem tydne). takze najde-li se nekdo podobne dobrodruzny, nevahejte a piste mi! tesim se na vas!!!
PS: jeste bych poprosila o radu, kdo byste mi poradil, jak se dopravit do Astorgy, ponevac chci putovat tak cca 6dni a z te astorgy je to do santiaga cca 253km.
mnohokrat vsem dekuji za precteni celeho dopisu :-) a budu se tesit na jakoukoliv reakci (nejradsi teda tu kladnou)
pozehnane dny marianskeho mesice +
tereza
Jen bych možná poradil běžte severní cestou(já začínal v Santanderu cca 560km)s možností napojit se na camino primitivo,protože camino francés se začíná hodně plnit.Chtěl bych ještě poděkovat Vladimírovy za tip a vám všem popřát krásné zážitky.
ráda bych se k Tobě přidala k putování do Santiaga. líbí se mi, Tvoje nadšení a energie. Mám teď zrovna měsíc volno, takže můžu vyrazit kdykoliv, jestli už ovšemže nejsi na cestě:-). Pavla
právě jsem se vrátil z camina Via de la Plata. Hostalieři mi říkali, že Čecha ještě neubytovávali. Cesta není moc frekventovaná, denně ji jde maximáně asi 20 lidí a většinou není problém získat nocleh v albergue. Via de la Plata vede ze Sevilly do Astorgy (680 km), kde se napojuje na camino francés, nebo se dá jít z Granja la Morerulea (asi 80 km před Astorgou) po camino Sanabrés přes Orense do Santiaqga. Chodí se asi od roku 900 a je na ní spousta římských památek a krásných měst jako je Mérida, Caceres, Salamanka, Zamora. Je to asi nejtvrdší poutnická trasa. Na jihu jsou vesnice od sebe vzdáleny i 35 km a nutno mít sebou vodu na celý den, protože se nedá v přírodě nikde nabrat. V dubnu tady může sněžit a v červenci a srpnu je moc horko, i 40°C. Letos v květnu jsem zažil po ránu jinovatku a ve stejný den odpoledne 35°C. Některý den se jde přes obilná pole, kde celý den není vůbec žádný stín. Ale cesta stojí za to.
Ještě jedno varování pro všechny poutníky. Pokud možno v roce 2010 nechoďte camino ve Španělsku vůbec. Tento rok je Aňo Xacobeo a do Santiaga půjde přes milion poutníků, kteří zacpou všechny ubytovny a znečistí okolí cest. Normální rok chodí tak 100-120 tisíc poutníků.
vlak z Paříže jede z Gare de Lyon, cesta do Le Puy trvá asi 4 a půl hodiny a stojí 93 Eur. viz http://www.voyages-sncf.com. Nutná je rezervace na TGV, dá se ale koupit až v pokladně v Paříži, s rizikem, že nejbližší vlak může být obsazený
Levněji to jde z Prahy autobusem Euroline do Lyonu a z Lyonu do Le Puy vlakem. Autobus jede z Prahy navečer a ráno v 6,30 je v Lyonu na autobusovém nádraží Perrache. Vlak z Lyonu přijde asi na 25 Eur, je to osobák bez rezervace.
moc děkuju za vyčerpávající informaci, moc nám to pomůže. Marta
kate202ammed@yahoo.com
my name is Kate já jsem krásná mladá dívka s plnou lásky z Afriky a carely i romantické, prošel jsem váš profil a miluji ho, myslím, že můžeme společně klikněte prosím, budu rád, kdybyste se zpět přes e-mail můj e-mail adderss tak : (kate202ammed@yahoo.com), prosím, budu rád, kdybyste se používat vaši e-mailovou adderss mne kontaktovat přímo na můj emailbox.atdesame čas, ukážu vám mé fotografie a budete také vědět více o mně.
Děkuji za pochopení je,
kate
my name is kate i am a young beautiful girl with full of love from africa and carely also romantic, i went through your profile and i love it,i think we can click together please i will like you to email back through my email adderss thus:(kate202ammed@yahoo.com) please i will like you to use your email adderss to contact me directly to my emailbox.atdesame time i will show you my photo and you also know more about me.
thank's for your understanding,
http://picasaweb.google.com/cestadosantiaga
Luboš
2010 je vzhlášen
V březnu to ještě asi nebude tak zlé. V Pyrenejích se jde nenáročným terénem přes průsmyk asi 1550 m nad mořem po pastvinách bez stromů, většina značení je na kamenech na zemi, které pod sněhem nejsou vidět. Pokud nebude pod novým sněhem vidět prošlapaná cesta, doporučuju jít úsek přes pláně ve skupině. Když jsem šel tento úsek v dubnu 2007, tak tam v čerstvém sněhu zabloubil 54 letý poutník z Londýna a umrzl. Za Rolandovým pramenem cesta už vede lesem a značky jsou vidět. Další sníh bude za Astorgou ve Foncebadón (1500 m) a za O Cebreiro (1300) na kastilsko-galicijské hranici. Tam už to není tak zlé, protože se dá v nouzi jít po státní slinici, která asi bude protažená. Březen má nevýhodu, že je 13-12 hodin ze dne tma a nedá se chodit.
Nejlepší na vyčištění hlavy je vydat se na pouť. Proto jedeme i tento rok.
Přeji všem hodně víry,štěstí a odhodlání.
Jaromír a Simona
Loni jsem mluvil s několika španělskými poutníky a ti mi sdělili, že je kvalitně značená cesta z Porta, většinou dobře značena z Lisabonu a že cesta z Faro se teprve připravuje a že se tam musí improvizovat. Podle mého názoru se z Fatimy chytnete na camino v uvedeném průvodci.
tyhle diskuze mě fascinují, zejména zkušenosti pana Vladimíra.
Koketuji s myšlenkou pouti do Santiaga de Compostella, ale nic o tom nevím.
kde začít?
Můžete mi poradit nějakou základní literaturu o tomto?
V textech se vyskytují všelijaké cesty, zřejmě z toho chápu, že existuje nějaký systém poutních cest.
Jaký?
Marta
podařilo se mi získat nové informace o svatojakubské cestě Via Lusitania ve východním Portugalsku. Jsou jiné, než uvádí některé internetové zdroje. Cesta na jihu nevede z Faro, ale začíná ve Vila Real de Santo António na portugalsko-španělské hranici a pokračuje pořád na sever do Beja, Evory, Estremozu, Castelo Branca, Covilha, Guardy, Lamega, Vily Real do Ourense ve Španělsku, kde se napojuje na Camino Sanabrés vedoucí z Granja Moreruela do Santiaga. Do Ourense je to 1000 km, a pak dál do Santiaga asi dalších 200. Jižní část cesty je neznačená a po cestě nejsou poutnické ubytovny. Cestu vytýčil podle historických zpráv teprve v roce 2001 německý poutník Hermann Hass s anglickými a portugalskými přáteli a vede většinou v pěkné krajině a mimo asfalt. Zatím ji skoro nikdo nechodí a není na ní nutný credenciál (poutní pas), jen ve španělském úseku. Přenocovat se dá venku, v hostalech pro mládež, hotelích a pensionench a v nouzi u hasičů (bombieros). Na cestu jsou nutné základní znalosti portugalštiny, na vesnicích anglicky nemluví a španělštině sice rozumí, ale odpovídají pouze portugalsky. Doporučené měsíce jsou březen-květen, v létě bývá na jihu přes 40°C
Popis cesty včetně přehledných mapek je pouze v průvodci Hass Hermann, Portugal-Spanien: Jakobsweg Ostportugal - Via Lusitana von der Algarve nach Ourense, Conrad Stein Verlag 2009, ISBN 978-3-86686-230-2, 16,90 euro.
Podle všeho bude ještě několik let Via Lusitana asi nejdobrodružněší a nejosamocenější svatojakubská cesta, vyrážím na ni příští rok až se naučím trochu portugalsky.
mal by niekto záujem o púť do Santiago de Compostela?
Chcem ísť tohto roku v červnu resp červenci,ale viem si predstaviť aj iný termín.Úplne samému sa mi ísť nechce a tak hľadám spolucestovatele resp. spolucestovatelku. Prip. malá skupina 3, max 4 ľudia. casaubonq@azet.sk
Bůh vás provázej
Myslím, že letos, někdy v půli června nastoupím pouť do Santiaga francouzskou cestou .
Potřeboval bych poradit, jestli někdo víte adresu kanceláře v Saint Jean Pied de Port, kde chci začít.
Děkuji za pomoc . Vladimír
pokud stále hledáte spolucestovatelku do Compostely, vážně o tom uvažuji. Termín by mi vyhovoval spíše v červenci. Pokud budete chtít pošlete, prosím, zprávu na můj email.
Dagmar
Mám potřebu se vydat někam pěšky.
Sice nevím kam a s kým, ale cítim, že by mně to velmi pomohlo udělat si v životě pořádek.
Pověz mi prosím něco o tvé cestě.
Magda
rada je pro mne přínosem. Děkuji předem za Tvůj čas Lidka je mi víc jak 60let
příští rok květen 2011, plánuji cestu do Santiaga , přes Pyreneje. Je mi 49 let jmenuji se Kateřina a jsem z Plzně. Hledám spolucestovatele/telku, který/á byměl chuť se mnou cestu do Santiaga uskutečnit. Můj email je kaattarina@seznam.cz