Cestovatelské diskuze CESTOVATELSKÉ DISKUZE
diskuze s cestovateli o státech z celého světa

Autor: , odesláno:
Autor: george, odesláno: 02-05-2007 09:14:29 [1]
Najdi si diskusi na Cestomaniakovi "Levně do Turecka". Dlouze jsem tam polemizoval na téma jak levně do Rumunska. Máš tam fůru možností.

Pokud budeš zvažovat CK Jenda, tak nezapomeň, že dáš minimálně další 300 až 400 stovky za vlaky a busy. Rozhodně si ale v Kiwi kupte mapu, vyplatí se.

Autor: george, odesláno: 02-05-2007 09:16:10 [2]
A beze stanu to moc nedoporučuji. Většinou víc jak 50 % česu proprší.
Autor: george, odesláno: 03-05-2007 10:06:08 [3]
Tak jsem se díval na formy cesty na Rodnu.

Nechcete-li nejlevněji autostopem, přes Maďarsko špatné a v Rumunsku placené, tak máte následující možnosti:

1) Student Agency (450) do Budapesti, pak metro (33) na Keleti, vlak do Kotegyánu (230) a vlak do Salonty (181). Pak vlak do Iacobeni (směr Iasy) (350) a stop na sedlo Pasul Prislop (cca 80) nebo na Pasul Rotunda. Ráno z Prahy a druhý den večer jste v horách. Tedy 1324.

2) Eurolines z Prahy ve 21:30 a za 24 hodin jste ve městě Dej (cca 1200 v Promo tarifu, ale nevím nefunguje jim web). Z Deje do Iacobeni vlak (120). Z Iacobeni na Pasul Prislop nebo Pasul Rotunda stop (cca 80). Tedy 1400.

3) Eurolines z Prahy ve 21:30 a druhý den jste v 18:30 v Sighetu Marmatiei (cca 1200 v Promo tarifu). Ze Sighetu do Rumuli vlakem za cca 80 a pak po červené na hřeben. No a jdete to opačně na Pasul Prislop nebo na Pasul Rotunda. Tedy 1280.

4) CK Jenda. Jízdenka do Olomouce (cena dle bydliště). Olomouc - Oradea 1000. Oradea - Iacobeni cca 300, Iacobeni - sedla (80). Tedy 1380 + jízdenka do Olomouce.

5) ČD - skupina v 5 je ideální, ale jízdenka musí být zpáteční a asi nebude levnější, info v ČD Travel centru a je tam stejně problém s místenkama v Rumunsku.

Zpátky:

Romuli (vlak) nebo Borsa (bus) nebo Viseu de Sus (bus)za cca 80 až 100 do Sighetu, ze Sighetu do Baia Mare (80) bus a z Baia Mare do Satu Mare vlak (50). Ze Satu Mare do Budapesti jezdí z přednádraží minibusy do Budapestě (480 až 560) vždy mezi 22 až 23 hodin. Metro 33. Budapest (Déli) - Komárom vlak za 140. Pěšky do Komárna. Komárno - Kúty skupinový za cca 125 na osobu, Kúty - Břeclav za cca 35 na osobu a pak je to na vás. Tedy cca 1050 + jízdenka z Břeclavi.

Doporučení: nejlepší je to jít ze sedla Pasul Prislop. Za prvé je tam chata s pětipokojákem za 96 na osobu. Za druhý starujete ve 1400 metrech, zatímco v Romuli asi v 700 metrech. Z Rotundy je to nejhezčí, ale start je v 1100 metrech. Když je ale hezky je to fajn. Když je mlha, tak to nemá cenu, protože jezerní partie nejsou vidět.

A pokud tam v mlze a bočních údolích zabloudíte (nevěřte na pěšinky mimo značené cesty zakreslené v mapě - salaše už zanikly) a budete zcela na dně, tak v Borse je hotel Iezer, kde třílůžkovej pokoj s koupelnou stojí 186. Já tam musel, protože jsem měl po třídenním bloudění v mlze dva metry a dost a v dešti suchý jenom šátek.

Veselý hřbitov Sapante je fajn, ale je tak na hodinu. Bus stojí tam 20 až 30, zpátky taky tak a jezdí málo (ze Sighetu). Taxi pro 5 s hodinovým čekáním stálo na osobu 96. Jinak taxi v případě vytížení pěti vyjde i na dálku jen tak o 10 % dráž nežli bus. Třeba Viseu de Sus - Sighet bus 9 RON a taxi 10 RON. Rozdíl byl v tom, že místo 3 hodin jsme jeli 70 minut.

Jídlo je v Rumunsku asi tak drahý jako u nás. V hospodách je to taky stejný. Alkohol je levnější, pivo stojí od 2 do 3 RON (točené) a cigarety z Čech vozit nemusíte, jsou tak o 40 % levnější.

Celý hřeben Rodny trvá tak 4 dny, ale od Pietrosulu už to tak hezké do Rumuli není. Většinou se slézá do Borsy nebo Moisei.

Zajímavá je cesta zpátky přes Ukrajinu:

V pondělí, ve středu a v pátek ráno v 9:00 vlakem ze Sighetu do Teresvy za 50. Z Teresvy do Čopu za cca 100. Za dalších 100 do Čierne pri Čope. Za cca 300 do Čadci, za 40 do Těšína a pak za ČD tarif do Prahy. Je to ale náročné a jsou tam časové presy a ujížděčky. Ale pod 1000 se člověk dostane. Pěšky přes most do Solotviny to loni nešlo, ale teď jsou v EU tak možná ano, ale zase tam není Ukrajina, tak nevím.

Autor: ada, odesláno: 07-05-2007 15:45:17 [4]
Děkuju moc,určitě se s klukame poradíme.A něco vybereme.No,stany si bereme..nebudeme si hrát na nevrlého a jeho karpatské hry...bohužel

Autor: george, odesláno: 11-05-2007 10:41:37, odpověď na [4] [5]
Ještě pár rad. Kupte si v ČR forinty, stovka vyjde tak na 11,50 Kč. V Budapesti mají totiž hrozně špatné kurzy, resp. příšerné poplatky. Loni bylo EURO za cca 28,50 Kč, tedy mělo být za něj tak 240 až 250 HUF, ale ve směnárně nabízeli okolo 180 HUF, takže stovka vycházela na 15,80 Kč. Já jsem v Praze koupil hodně HUF a pak v Maďarsku za ně rumunské RON-y. 1 RON mě vyšel na cca 8,45 Kč, což bylo sice o 25 haléřů více nežli pak v centrálním Rumunsku, ale měl jsem absolutní klid na první den pro nákup jízdenek za vnitrotarif. Kdybych je kupoval v Maďarsku za EURA tak by mě vyšly na 11,60 Kč. V ČR se RON-y neseženou, snad v Mitasce v Praze, kde pracuje asi 100 Rumunů.

Když pojedete ale busem, tak je to špatenka, protože do Deje nebo Sighetu přijedete pozdě a na hranici nebo od taxikářů to nedoporučuju. Špatný kurzy. Ne všechny směnárny v Budapešti mají ale RON-y, takže ta dobrá je nedaleko nádraží Keleti, z jeho pravé strany, přes ulici a po schůdkách do suterénu. Je malinká.

Jinak bankomatů je v Rumunsku všude spousta a fungujou. Když vyberete jednou nebo dvakrát pro všechny, tak ani poplatek nezabije a vlastně nakupujete deviza střed. Hlavně nevozte RON-y zpátky. V Maďarsku vám za jeden dají tak 6,50 Kč zpět a na Slovensku a u nás nic.

Jinak v současnosti je podle ČNB 100 HUF za 11,384 Kč a 1 RON za 8,613 a pořád od 1.1.2007 stoupá. Takže si myslím, že pod 9 Kč se nesežene. Tedy s výjimkou Mitasky, tam bych jim nabídl tak 8 Kč.

Ve Viseu de Sus zvládněte úzkokolejku do nitra Maramureše. Je fantastická, je to na téměř celý den (2 x 38 km) a jízdenka stojí 25 RON (tam a zpět) na turistický vlak (odj. 8:00) a nebo 2 x 5 RON na dělnický (odj. 6:00 - nejezdí určitě So a Ne), tedy pokud pojede a vezme vás. Kousek od nádraží je magazin mixt a v něm prodává paní, která má kontakt na různé majitele ubytování. Když tam budete v červenci, tak by nemělo být tak draho jako v srpnu, kdy okolo jedenáctého až čtrnáctého jsou náboženské svátky (Nanebevzetí Panny Marie) a všude v okolí probíhají etnofestivaly a tím pádem je nedostatek bydlení a pod 25 RON za osobu a noc se nedostanete. Samozřejmě vás nechají zadarmo nebo za pár RON taky někde na zahradě ve stanu. S výjimkou pejsků (a vás bude pět, takže je to O.K.) jsem si v Rumunsku připadal bezpečněji, nežli v Itálii, Francii nebo Španělsku a přitom je to ještě relativně levná romantika. Jenom si ve velkých městech, jako je Baia Mare a Satu Mare (hlavně na autobusácích, na vlakáče už nesmějí) dejte pozor na čichače. Jsou to vypatlaný děti a puberťáci s horizontem dožití 20 let (lepidlo je lepidlo a žádná tráva) a člověk neví, kdy jim hrábne. Bágly jsme si dávali do úschoven na vlakáčích (třeba v Sighetu za 2 RON k výpravčímu) a byl klid. Myslím si, že se vším všudy (včetně jídla) to uděláte tak za maximálně 5 000 Kč, možná i méně (tedy pokud nebude RON za 10 Kč). Časy, kdy za Čaučeska a chvíli po tom (tak do 1992) se tam dalo pobýt 14 dní za 1 karton Startek a 1 karton bílých Pall Mall a zpáteční jízdenka do Bucuresti stála 280 Kč jsou už pryč.

Takže si to užijte.

Autor: george, odesláno: 17-05-2007 10:00:38 [6]
Tak přes most ze Sighetu do Solotviny to od února už jde. To by vám mohlo ušetřit hodně peněz a měli byste zážitek z Ukrajiny. Na blogu Okouna (dej si v googlu heslo Okoun Karpaty a ono se to rovnou otevře) si povídáme o dalších věcech, které se týkají Rumunska, tak si to otevři.
Autor: george, odesláno: 17-05-2007 10:46:51 [7]
Tak přes most ze Sighetu do Solotviny to od února už jde. To by vám mohlo ušetřit hodně peněz a měli byste zážitek z Ukrajiny. Na blogu Okouna (dej si v googlu heslo Okoun Karpaty a ono se to rovnou otevře) si povídáme o dalších věcech, které se týkají Rumunska, tak si to otevři.
Autor: george, odesláno: 17-05-2007 10:47:49 [8]
Autor: george, odesláno: 29-05-2007 07:32:36 [9]
Super mapy Rumunsko - http://www.totaltourism.ro/harti.php
Autor: george, odesláno: 12-07-2007 10:15:01, odpověď na [4] [10]
Tak jak nakonec jedete - stopem, vlakem nebo busem. To, že vylezl RON až na 9,20 Kč je docela blbý. To znamená, že ve směnárnách můžou dávat klidně jen 3 za EURO. A to Maďarsko se taky trochu prodraží. Jsem docela rád, že mám ty lístky na bus po tisícovce.
Autor: divoch, odesláno: 01-08-2007 20:02:07 [11]
Ahoj lidi!

Chtěl bych se zeptat: Je nás šest, na začátku září chceme jet do Rumunska. Zatím jsme plánovali to, že pojedeme vlakem - Panonií. Nastoupíme ve Žďáru nad Sázavou, koupíme si lístky do Blavy. Tam bysme chtěli rychle koupit zpáteční lístky do Budapešti. To samý v Budapešti, am chceme koupit zpáteční do Aradu, nebo kam nám to dovolí. Celkem by to vyšlo asi na 2400 na jednoho, zpáteční. Nevíte někdo, je to takhle reálné? Díky a šťastnou cestu!!!

Autor: george, odesláno: 03-08-2007 10:50:13, odpověď na [11] [12]
Reálná to je, ale komplikovaný. Pokud máte In-kartu Rail+ a nebu i pokud jí nemáte, tak jeďte následovně:

1) Pokud máte In-Kartu Rail+, tak si kupte zákaznickou jízdenku do Břeclavi a vyjde na 129 Kč (normál 184 Kč)

2) Pokud jí nemáte, tak si kupte jednodenní jízdenku ČD-NET za 780 Kč a ušetříte prvních 28 Kč na hlavu.

3) Pokud máte In-Kartu Rail+, tak si kupte za 233 Kč jízdenku Břeclav - Komárno a z vlaku vylezte už v Bratislavě ve 4:22 a jeďte do Nových Zámků (4:52) a pak do Komárna, tam budete v 7:20. Jestli kartu nemáte tak ta jízdenka bude za 302 Kč.

4) Zhruba 3/4 hodiny půjdete na nádraží v Komáromu a pak máte několik možností:

a) koupit jízdenku do Nagylaku za 517 Kč, přejít pěšky do Rumunska a za 63 Kč dojet busem do Aradu, tedy za 942 až 1040 Kč.

b) Z Komaromu vlakem přes Budapešť do Bekescaby za taky 517 Kč. A tam si koupit za 224 jízdenku až do Aradu, ale potřebujete místenku za 86 Kč. To je o 247 Kč dražší.

Levnější varianty při jízdě vlakem nejsou.

Můžete to zlevnit, když pojedete do Budapešti z Brna se Student Agency a pak dál vlakem a nebo a to výrazně, pokud použijete služby Eurolines, kdy do Aradu, ale i dál až do Devy se dostanete (pokud si pospíšíte) za 960, resp. za 1160 Kč.

Jinak s tou variantou 4a) můžete být v Aradu klidně už tak do 18:00 hodin.

Pohrajte si s www.elvira.hu a s www.autogari.ro

Autor: Lucie, odesláno: 22-08-2007 19:45:31 [13]
Ahoj,chtela jsem se zeptat,jestli jste v tom rumunsku nakonec byli?

Chystame se tam v zari do tech samych hor,taky studenti...lproste vsechno stejny,a radi bychom nejaky rady a tipy...diky moc,piste prosim na mail...Lucka

Autor: Lucie, odesláno: 22-08-2007 19:46:36 [14]
jo a jeste ten mail:prvosenka@centrum.cz heslo:rodna pro studenty
Autor: george, odesláno: 27-08-2007 12:38:26 [15]
Cena dopravy z Aradu do Prahy (24.8.2007)

9 RON (bus Arad - Nadlac hranice)

4670 HUF (Nagylak - Szolnok - Budapest - Komarom)

512 SKK (Komárno - Česká Třebová)

Rady a tipy na Rodnu:

Jedtě to opačně jak je psáno výše a ve 22:55 vám z Aradu jede accelerat do Romuli (tam jste v 8:47 a máte krásnej den na nástup na hřeben Rodny). Ten accelerat stojí 49,50 RON i s místenkou. Takže z Třebový do vyjde na 1020 Kč.

Autor: Pet, odesláno: 23-02-2008 18:08:10 [16]
V rumunsku se blbe jezdi vlakem docela. Rumunsko
Autor: george, odesláno: 26-02-2008 16:45:35, odpověď na [16] [17]
Neřekl bych. Vždyť už mají i terminály.
Autor: Fil, odesláno: 02-07-2008 12:29:19 [18]
Zdravim, potřeboval bych pár informací ohledně Rumunska.

Jak je to s penězi. Jestli se celoplošně platí jen rumunskými RON-y nebo jestli lze někde využít i Eura...A jak je to s výměnou měny,pokud se platí jen RON-y (dají se sehnat v ČR?)..

Za další, jak je to s dostupností základních potravin na venkově...

Případně moc díky za odpovědi..

Autor: GEORGE, odesláno: 08-07-2008 12:40:16, odpověď na [18] [19]
Lepší je mít RON-y. V ČR se sehnat nedají, resp. možná v Hradci Králové ve Futuru, ale draho. Konečně jestli máš kartu, tak můžeš i z bankomatu. Loni to bylo lepší jak směna.

Směnárnu, bankomat nebo veksláka najdeš v každém městě, nejhorší kurz ti dají v noci taxikáři.

Potraviny seženeš v každém městě i vesnici.

Autor: Majka, odesláno: 09-07-2008 08:43:39 [20]
Byli jsme před loni se skupinkou a pokud můžu radit, nespat pod širákem! Stany sebou!
Autor: David, odesláno: 21-07-2008 18:17:49 [21]
Ahoj. Jedu do Karpat asi 29.7. S sebou si berem jen nejnutnější včetně stanu! Jedeme na Fargas, cestovat budem po hřebeni, chceme vidět ledovcový jezera atd. Problém mam s tím kolik si mam vzít peněz, jestli eura nebo forinty. Další co mě trápí je cesta do Sibiu. Mám v merku Eurolines asi za 2400 (zpáteční), nicméně mě zajímá jestli jde sehnat ještě levnější spoj s některou z východních společností. Můžete mi někdo poradit?
Autor: Monča, odesláno: 18-06-2009 23:36:45 [22]
Ahojky, v neděli vyrážíme s kámoškou do Rumunska, naše fin. možnosti jsou také omezené, takže pokud se nám podaří vrátit (všichni ostatní nás zradili, tak jedeme samy), písni mi za 14 dní na mail, můžu se podělit o poznatky. Jinak našli jsme levné jízdné do Budapeště přes Student Agenci (cca 250 kč tam a to samé zpátky) a předpokládáme, že zbytek se dopiluje tam, vlak nebo bus, ale spíš stopem...:o) zatím ahojky....
Autor: Honza, odesláno: 03-08-2009 12:27:41 [23]
Ahoj, vymyslime jak se dostat pokud mozno levne do Rodny, tak bysme byli vdecni za veskere rady. No a to plati i k trase... Puvodni plan byl jit z Rodny na Maramuréš a zpět, tak chceme zjistit co nevynechat, na co si dat pozor, kolik penez sebou. Chteli bysme jit po hrebenech, sem tam pres vesnicky kuli zasobam. No a radi bychom na cca 10-14 dni, tak diky vam všem za rady :-D
Cestomaniak - server pro cestovatele - (c) Jindra a Jan Šaršon :: o serveru :: o autorech :: inzerce :: napište nám :: ISSN 1214-2743 ::  RSS